Påskölen 2013 – intressant och väldigt bra

| mars 11, 2013

Ska man relativisera öl i förhållande till varandra på en provning? Alltså, ska man, som här, vikta något betyg upp eller ned för att få en snyggare spridning? 

Sigtuna Påskweizen.

Sigtuna Påskweizen.

 

Jag tycker inte det. Så klart. En öl ska bedömas för den öl den är, inte för de öl den provas mot. Så när jag samlar ihop den andra omgången av de testade påskölen så står det klart att detta är en väldigt bra lansering. I den första, de som jag skulle matcha med maten, hittade jag 4 öl som fick betyget 4 av 5. Här hittar jag 7! Det innebär alltså att 11 av 15 öl i den här lanseringen tilldelas det näst högsta betyget.

Nu vet du lika väl som jag att det här med betyg är en fingervisning, en riktning, en uppskattning – och inte ett faktum. Men ändå! Det här är en bra lansering, inte tu tal om annat.

Sigtuna Påskweizen (1325) Sigtuna brygghus, 50 cl, 24,90 kronor
Att man kan göra lite som man vill när det kommer till påsköl bevisar den här flaskan – en veteöl kommer flygande från Sigtuna. Tur då att de som till äventyrs plockar med sig en flaska triggade av ordet påsk får med sig en bra flaska – annars kunde de blivit missnöjda. Och veteölens signum är här – banandoft och banansmak och den där syrliga aptitretande smaken. Men så, ett sjok humle trippar in och ställer till det. Humlen bidrar med något som jag skulle kalla frukt som sedan övergår till beska och som avslutar i balans. Hur det gick till vet jag knappt men bra är det. Drick den som en liten fördrink eller som en uppiggare till de stressade som har kökstjänst.
Betyg 4 av 5.

Dugges Golgata Bitter (1320) Dugges Ale- och Porterbryggeri, 500 ml 24,10 kronor
4 % – det är inte illa. En brittisk bitter med en lätt unken och lite nedtonad doft, en mjuk, stillsam fruktighet och lite lätt sötma i avslutningen. Känns väldigt engelsk i stilen och det är bra! Vet inte riktigt varför jag inte hade med den bland matölen – tycker gott den platsar där. Också.
Betyg 4 av 5.

Electric Nurse Easter Ale (1361) bryggd på Dugges Ale- och Porterbryggeri, 4,4 %, 50 cl, 27,50 kronor
Detta är alltså en debutantöl som slog sig in på påskölslanseringen och en väldigt intressant sådan. Bryggd på Dugges där bryggarna har starka kopplingar och dessutom med en låg alkoholhalt vilket gör den den lätt och härlig att dricka. Doftintryck av gräs och malt, kroppen lätt utan att bli tunn och med en intensiv men inte spetsig kolsyra. Avslutar i fin och trevlig beska och det sammanlagda intrycket är ett grannt bravo – det här är en stark debut! Kul!
Betyg 4 av 5. 

Stronzo Påskebryg.

Stronzo Påskebryg.

 

Stronzo Påskebrygd (1382) Stronzo Brewing, Danmark, 6,6 %, 50 cl 41,90 kronor
Enda utländska bidraget och det kommer från danska Stronzo som inte bara gör fina etiketter, de gör fina öl också. Som den här något udda fågeln, en syrlig, fruktig, mango-smakande brygd som du absolut inte ska köpa om du är på jakt efter ett traditionellt påsköl. Men om du gillar dina öl i citrusens tecken och dessutom älskar frukt i kombo med citrusen så är det bara att slå till. Stronzo gör det igen!
Betyg 4 av 5.

S:t Eriks Easter DIPA (1331) St Eriks bryggeri, 8,5 %, 33 cl 20,90 kronor
S:t Eriks öl är väldigt högpresterande överlag och själv har jag den amerikanska pale alen som favorit – i skarp konkurrens med pilsnern. Och så kommer den här filuren och sällar sig till favoriterna…. Den har en lätt alkoholstinn ton i förstaklunken men efter det är det en succéresa i en fyllig, fruktig, frisk och sällsamt balanserad enhet. En rejält bra öl helt enkelt. Funkar till maten men med tanke på alkoholhalten så ställer jag den i kylen till efter maten då man kan dela den under ett längre samtal. Samtalet lär bli gott. Precis som ölen. Bäst i år kanske?
Betyg 4 av 5.

Sigtuna Dark Easter Ale (1381) Sigtuna Brygghus, 7,6 %, 33 cl, 22,90 kronor
Den här rackaren skickar du inte över till svärmor direkt. Svartrostad, humlefrisk och genuint krämig så krävs det att du druckit lite öl för att uppskatta den. Inte för att den inte är bra, tvärtom – den är jättebra! Den där krämiga munkänslan tillsammans med den härligt rostade tonen och den pigga humleblandningen ger en riktigt fin öl. Inte till maten utan efteråt. Bäst i år kanske?
Betyg 4 av 5.

Mohawk Black Coffee Indian Pale Ale Easter Edition (1397) bryggd på de Proef, Belgien, 7,5 %, 33 cl, 27,90 kronor
Mohawks Stefan Gustavsson ger sig till Belgien och brygger en kaffestout och resultatet är…. lysande! Malten och kaffetonerna ligger tillsammans och lyfter varandra till nya höjder och adderar du sedan en fint utmejslad humlebeska så har du en öl som ligger och lurar på toppbetyg i min bok. Bäst i år kanske? (ja, jag vet att jag upprepar mig….)
Betyg 4 av 5. 

Three Hearts Påskebrygd.

Three Hearts Påskebrygd.

 

Three Hearts Påskebrygd (1375) Krönleins, 50 cl, 16,50 kronor
Jo, jag skulle kunna tänka mig att köpa en flaska bara för etiketten. För där de andra bryggerierna i påskölssläppet har letat fram egna grafiska profiler som gör att vi känner igen dem direkt (Oppigårds, Sigtuna brygghus, St Eriks i den kostymen och så vidare…) så gör Krönleins sin i det där gamla sättet som man ibland kan bli så glad för. Men, och det är ett viktigt men, varför skulle jag köpa den annars? Ölen är ju inte bra. Jo, ställ fram den på påskbordet och ingen kommer att klaga – den smakar ju så som många tycker att en påsköl ska smaka. Maltig, söt med en brun färg som signalerar påsk och jul och inte så mycket mer. Men har man möjlighet att dricka en öl som smakar något mer – varför ska man då inte göra det? Ta inte Three Hearts – ta en annan istället. Häpp!
Betyg 2 av 5.

Mariestads Påskbrygd (1385) Spendrups, 5,8 %, 50 cl 16,90 kronor
Spendrups lyckades få in sin öl i den något nedbantade påskölslanseringen och det kanske är bra, hur skulle det se ut med bara hantverksöl bland de 15 i lanseringen? Men det är ingen öl som man skriver hem om direkt. Väldigt lätt kropp, väldigt söt smak med en liten, liten besk-kam som avslutning. Bra om du inte vill kosta på dina gäster finöl men väldigt anonym och mainstream.
Betyg 2 av 5.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Här är påskölen som jag väljer till påskmaten

Läs mer: The Flying Elk öppnar nu i Gamla stan

Tags: , , , , , , ,

Category: Recensioner