Nya öl på bolaget den 2 april

| mars 30, 2013

Ytterligare ett bra släpp med många öl som är väl värda att testa. Japanskt, belgiskt, svenskt och så de alltid närvarande amerikanerna. Dessutom en kanadensare – en veteöl bryggd med hibiskusblomma – en klar favorit! Den andra april kommer flaskorna till ett mindre antal bolag men de går också att rekvirera till ditt eget bolag – om de finns kvar. 

Green Flash Brewing Company Le Freak Ale.

Green Flash Brewing Company Le Freak Ale.

Schneider TAPX Meine Sommerweisse (11083) G Schneider & Sohn, Tyskland, 5,4 %, 75 cl, 82 kronor
Riktigt fin vår- och sommaröl! Ljust gul färg. Vitt, rent skum med en del bubblor. Väldigt syrlig, citrusdoftande friskhet. Frisk även i smaken med pigg attack och citrus, melon, lätt banan i smak. Väldigt fin och en perfekt sommaröl med sin läskande och fylliga smak och lätt beska avslutning.
Betyg 4 av 5.

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend (11853) Drie Fonteinen, Belgien, 6 %, 37,5 cl, 159 kr
Gulorange färg. Vinägerfruktig, stickig doft. Oerhört vinägersyrlig smak med efterlager av frukt, körsbär, äpple och syrlig apelsin. Lång eftersmak som dallrar under lång tid. Gillar man stilen gueuze så är den smått fantastisk, gillar man det inte så kan det vara ölen som gör att man får upp ögonen för stilen. Men det är klart, utan att veta att man gillar den så plockar man inte fram över 150 kronor så klart.
Betyg 4 av 5.

2010 Ichtegems Grand Cru Cuvée (11059) Brouwerij Strubbe, Belgien, 6,5 %, 75 cl, 63 kronor
Brunröd färg. Karamellig, sötfruktig doft. Klar, sötfruktig, russinsyrlig smak- lätt marsipan, stark i syran och med lång sötfruktig eftersmak. Väldigt prisvärd och en mjuk introduktion till oud bruinens värld.
Betyg 4 av 5.

Rising Sun Pale Ale (11049) Baird brewing, Japan, 5 %, 36 cl, 59,90 kronor
Japanska Baird brewing har flera öl med i denna lansering och den här här pale alen är en av dem. Orangebrun färg. Kärvsöt, tydligt sommargräsig doft. Frisk, träig, fruktig, möjligen något tunn kropp och väldigt ren pale ale-stil – torr avslutning.
Betyg 3 av 5.

Le Freak Ale (11078) Green Flash Brewing Co, USA, 9,2 %, 35,5 cl, 44,90 kronor
Släppets snyggaste etikett vars flaska innehåller en blandning av en belgisk trippel och en imperial IPA. Inget för den beskrädde direkt!
Orange färg. Sötfrisk fruktig doft. Beskintensiv med en lätt fruktighet, träig eftersmak med väl dold alkohol och enorm eftersmak. Gillar du väl tilltagen beska i din öl är den ett givet köp.
Betyg 4 av 5. 

Rosée d'hibiscus från Dieu du ciel.

Rosée d’hibiscus från Dieu du ciel.

Suruga Bay Imperial IPA (11048) Baird Brewing Co, Japan, 7,5 %, 36 cl, 59,90 kronor
Orange färg. Lätt unken, träig doft med fruktig ton. Grapefrukt i kubik med hanterbar beska och sötfruktiga undertoner. Saknar en del fruktighet för att nå hela vägen, landar i ett obalanserat slutläge.
Betyg 2 av 5.

Rosée d’hibiscus (11084) Brasserie Dieu du Ciel, Kanada, 5,9 %, 34,1 cl, 34,90 kronor
Lanseringens bästa öl? Denna veteöl med tillsatta blommor av hibiskus skulle man kunna avfärda som en udda fågel men den är ju så bra! Perfekt vår- och sommaröl med en alldeles egen karaktär. Givet köp i min bok!
Rosa-orange färg. Sötblommig, fruktig doft. Sötsyrlig, blommig smak med fyllig, frisk och söt grundton. Väldigt fin och väldigt annorlunda.
Betyg 4 av 5.

Amager The Sinner Series Gluttony (11081) Amager bryghus, Danmark, 9,4 %, 50 cl, 53,50 kronor
Orange färg. Lätt unken, svettig doft – ren med stråk av örter. Snabb fruktig dipp och sedan kommer humlebeskan tryckande över smaklökarna i en lätt oljig variant – en veritabel beskeuppvisning som sedan ger vika för en mer balanserad blandning. Gillar du beska gillar du det här – annars inte.
Betyg 3 av 5.

Thornbridge Raven Black IPA (11082) Thornbridge Brewery, Storbritannien, 6,6 %, 50 cl, 39,90 kronor
Sedan 2005 brygger brittiska Thornbridge sina öl och i förra lanseringen kom deras Jaipur IPA – en oklanderlig brittisk IPA med stor potential att hålla sig kvar i Systembolagets utbud. Och den här – en svart IPA – är ännu bättre!
Brunsvart färg. Söttorr doft med lite örter och fruktighet. Söt, lätt kärv smak med rostade kaffedrag som avslutas i ganska torr beska med kaffe och lätt örtighet. Besk eftersmak i väl balanserad blandning.
Betyg 4 av 5.

Hibernal Vinifera Stout (11058) Ska Brewing, USA, 7,5 %, 35,5 cl, 30,90 kronor
Amerikanska SKA brewing slår till med en stout som bryggts med druvan malbec och sedan lagrats på vinfat. Låter udda eller hur? Men det är bra! Brunsvart färg. Väldigt mjuk, fyllig variant med sötrostade, kaffe-liknande smaker. Halvtorr avslutning med lång eftersmak. Alkoholen är nästan farligt mjuk och det här är en riktig höjdaröl – bra både för ölnörden och nybörjaren!
Betyg 4 av 5.

Shimaguni Stout (11050) Baird Brewing Co, Japan, 4,5 %, 36 cl, 59,90 kronor
Brunsvart färg. Sötsyrlig doft, lätt av kaffe. Lätt bränd grundton i relativt anonym och lättviktig stoutstil utan någon större personlighet. Habil är namnet! Torrt avslut och inte dålig men priset gör den svår-rekommenderad.
Betyg 3 av 5.

Kosacken Imperial Stout (11198) Hantverksbryggeriet, Västeråsm 7 %, 33 cl, 35,90 kronor
Västeråsbaserade Hantverksbryggeriet gör en väldigt trevlig stout – lagom på alla sätt. Brunsvart färg. Kaffe och lite rostiga drag. Syrlig och lite lätt i kroppen och avslutas i lätt rostad beska. Lite enkel för att nå de högsta höjderna men en klart bra standardstout.
Betyg 3 av 5.

Lagunitas Cappuccino Stout (11743 ) Lagunitas brewing company, USA, 9,2 %, 65 cl, 89,50 kronor
Bryggd med färskt kaffe och det ger bra verkan. Svartbrun färg. Vaniljkaffeig doft. Finstämd kaffemjuk stout med lätt syrliga kanter och en mjuk approach. Alkoholen väl inbyggd.
En riktigt fin öl från amerikanerna – klart värd sina pengar.
Betyg 4 av 5.

Mayan Apocalypse Judgement Day (11090) Lost Abbey, USA, 10,5 %, 37,5 %, 79 kronor
Ibland ska ju jorden kollapsa. Förstöras. Explodera. Enligt vissa…. Och för att göra den upplevelsen lite angenämare så kan man ju slå till med en öl som sticker ut lite extra. Kaliforniska Lost Abbey har bland annat använt chili, tamarind och kanel i denna quadrupel och den är riktigt….. bra och personlig!
Brunröd färg. Syrlig, lite fruktig doft. Väldigt syrlig, stor intensiv smak med tydligt alkoholstick. Russinintensiv, chokladig, gräddig och fyllig kropp som ger en upplevelse utöver det vanliga. Inte värt att låta jorden gå under för men väl värd sina pengar.
Betyg 4 av 5.

Dessutom – om du är intresserad av cider så är båda två som lanseras väl värda ett köp!

2012 Sidre Brut Tendre (1865) Eric Bordelet, Frankrike, 5 %, 75 cl, 88 kronor
Klart gyllene gul färg. Äpplig, syrlig doft. Lysande syrligt, fruktig cider med tydlig äppelkaraktär och fint mejslad eftersmak.
Betyg 4 av 5.

2011 Cidre Brut par Nature (4801) Julien Fremont, Frankrike, 5,5 %, 75 cl, 95 kronor
Orangegul färg. Vinägersyrlig äpplig doft. Lätt, lätt vinägerkänsla i äpplig fruktton – mjuk och fyllig i det syrliga.
Betyg 4 av 5.

Följande lanseras också men var inte med på provningen på Systembolaget, bland annat Samuel Adams Utopias…… Penombre kommer jag försöka lägga vantarna på och definitivt även Thornbridges Thorny Goat – och Hr Fredriksen i denna lite udda variant – sedan får jag se….

Amager Hr Fredriksen Buffalo Trace Edition, Amager Bryghus, Danmark, 11 %, 50 cl, 119 kronor

Penombre, Brasserie Dieu du Ciel Kanada, 6,5 %, 34,1 cl, 37,90 kronor

The Forager, Mikkeller, Danmark/Belgien, 6,6 %, 37,5 %, 139 kronor

Utopias 2012, Samuel Adams, USA, 27 %, 72 cl, 1150 kronor

Stiegl Double IPA, Stiegl, Österrike, 9,2 %, 75 cl, 109 kronor

Thorny Goat, Thornbridge, Storbritannien, 6 %, 50 cl, 49,50 kr

Text: Joel Linderoth 

Läs mer: Här är alla nya öl i beställningssortimentet som du kan beställa flaskvis

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Listor, Recensioner

Comments are closed.