Drick! uppmanar ny bok av Alf Tumble

| mars 24, 2013
Egentligen borde man sitta ned med Alf Tumble på krogen 19 glas i Gamla stan. Börja med en Vuur & Vlaam från De Molen, gå vidare till en Saison från Nils Oscar och sedan en Maduro Oatmeal Brown Ale från Cigar City. Sitta där och njuta av goda drycker, prata om musik och äventyr, äta lite enkla men fantastiskt goda rätter och prata om hans bok.  Men nu blir det inte riktigt så.

Drick! av Alf Tumble.

Drick! av Alf Tumble.

Istället träffas vi i en källare på Systembolaget och pratar om hans kärlek till drycken. Vi har varit på en provning av upp mot 40 öl men trots detta fortsätter vi prata om öl – för det är det som boken handlar om. Bland annat. Det vittnar om ett visst intresse.

Alf Tumble är ett välkänt namn i svenska dryckeskretsar, han skriver bland annat för tidningarna Livets godaNöjesguiden, Expressen Mitt kök och bloggen Popit.nu. På samtliga ställen med sin egen personliga stil som konsekvent och initierat blandar klassisk formuleringskonst med ganska drastiska meningar. Personligt, kunnigt och underhållande. Och trots den stora kunnigheten så började det hela med….. musik!

– Jag jobbade som discjockey under ett antal år och hade mycket spelningar i Spanien och Italien bland annat. Efter ett tag märkte jag att jag var lika intresserad av var vi skulle äta före spelningarna och vad de hade för drycker som för själva spelningarna, berättar Tumble där i Systembolagets källare.

När discjockeyandet började ta mindre tid så var fröet sått, dryckesintresset hade satt klorna i honom.

– Jag gick en sommelierutbildning och började skriva om drycker, berättar Tumble.

Och skrivandet har nu lett fram till en bok som kommer ut i dagarna – Drick! – som inte är en uppmaning till att dricka mer utan en uppmaning till att dricka bättre. Det handlar om att dricka bättre i alla möjliga sammanhang; på middagen, på krogen och på resan till exempel. Och det handlar om alla drycker – vin, sprit och öl.

– Jag vill inspirera till att man ska våga prata om öl och hitta sin favoritöl. Man behöver inte dricka det som man alltid druckit utan välja något nytt och kanske bättre, godare, roligare, säger Alf Tumble.

Tumble har själv en ansenlig samling flaskor och har byggt en bra jordkällare att förvara dem i. Han berättar om lagrad öl som utvecklas år efter år och om provningar där han visat på hur man med enkla medel kan hitta nya alternativ till sina vanliga dryckesmönster.

– I Sverige är det fortfarande lite skamligt att komma med en klinkande lila kasse och det vill jag ta bort, det ska inte vara skamligt att dricka. Jag vill ge lite alternativ och lite tips på vad och hur man dricker bättre – det är det boken handlar om. Det ska vara kul med drycker, säger Alf Tumble med eftertryck.

– Min bok är en introduktion till dryckesvärlden och jag hoppas att de som läser den hittar både hittar nya drycker och sammanhang att njuta av, säger Tumble.

Boken – Drick! – kommer ut i veckan och ges ut av Natur & Kultur.

Text: Joel Linderoth
Foto: Natur & Kultur

Läs mer: Testa 5 skånska öl som smakar smaskens 

Läs mer: Öl från Västerås och Kalmar? Du hittar dem här.

Tags: , , , , ,

Category: Senaste Nytt

Comments are closed.