Den belgiska ölens försvarare nummer 1 fyller 40

| mars 21, 2013

Darren fyllde år igår. Först tänkte jag att jag skulle skriva en text om vad Darren betyder för den svenska ölscenen men det blev bara en tanke. Jag tycker att den svenska ölscenen är relativt liten och om jag, som varandes medarbetare på BeerSweden, skulle skriva en text om Darren så skulle den bli ännu mindre. Klubben för inbördes beundran liksom. Och det gynnar ingen. 

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Konstateras kan att Darren är en bra pojk. A good guy. Och att hans betydelse för den svenska ölscenen är väldigt stor. Enough said, liksom.

Och konstateras kan också att Darren var den som introducerade mig till Jens Skrubbe. Som fyller år idag. Som blir 40. Som firas på Pressklubben. Med en riktigt fin öllista.

Så här var det. Efter Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas mejlade Darren mig och uppmanade mig att kontakta Jens på Pressklubben. “Du måste träffa honom” skrev han, “han är den belgiska ölens försvarare” och “en riktigt spännande person”. Ungefär – jag har inte sparat mejlet. Och det var klart att jag blev intresserad.

Man kan tycka att jag borde ha träffat Jens tidigare – och det kanske jag har? – men det var det mejlet som gjorde att jag mejlade honom och någon vecka senare satt i det där båset in till vänster efter baren på Pressklubben där jag sedan kommit att sitta flera gånger. Inte alltför ofta men några gånger.

Och varje gång jag suttit där så tänker jag – “fasen, jag måste lära mig mer om belgisk öl!” – och inte på något så där tråkigt sätt utan på ett vetgirigt, spännande, nyfiket sätt. Som är bra.

För det är så han jobbar, den där 40-åringen. Han sitter där och bara släpper ut sina kunskaper på notisartat sätt, ger små faktauppgifter i en bisats och låter den som lyssnar följa med på udda eskapader bland belgiska bryggarfamiljer, nattliga vandringar på belgiska landsbygdsgator eller smakupplevelser i glas och på tallrik i Stockholm, Belgien eller varför inte på Öland där han och kumpanen Gustaf bjuder till skördefest varje år. Med egetbryggt öl så klart. Med inspiration från Belgien. Så klart.

Och hans kunskap är djup. Senast i går såg jag det tydligt när nämnde belgofil Skrubbe dinerade med bryggaren/ägaren/ölälskaren på Vansteenberge Jef Versele. Jef Versele är sjunde generationen bryggare i familjen och har inte bara benkoll på ölsmaker, bryggarekonomi, öldistribution och öltrender – han har levt i den belgiska bryggarvärlden sedan han föddes. Han kan belgisk öl. Minst sagt.

Skrubbe satt någon plats bort från Versele och ställde frågor men inte så mycket mer. Lyssnade. efter någon timme ställde han en fråga om en öl som fick Jef att höja på ögonbrynen. Det var en öl som Vansteenberge hade bryggt men som inte var allmänt känt att de hade bryggt.

“Hur vet du det?” sa Jef med uppenbar förvåning.

“Ni bryggde den…. 1999?” svarade Jens påtagligt nöjd.

“Har du en spion på vårt bryggeri?” skrattade Jef upprymt.

Det var en rätt häftig stund som var väldigt betecknande för den där barchefen på Pressklubben, där satt han i sin typiska mössa som åker på så fort som han är ute och pratar och smakar belgisk öl, och kunde nästan lika mycket som en av belgisk öls fanbärare. Eller kanske lika mycket. Eller mer? Och stoltserade inte med den där kunskapen utan bara lät den sippra ut då och då. Med ett lätt leende på läpparna.

Och även om man träffar honom eller läser honom på egna bloggen, här på BeerSweden eller på Alltomöl eller på Mankerbeer så vet man att man varje gång kommer lära sig något nytt. Och att det kommer vara underhållande samtidigt.

Och på tal om det – när vi träffades för att planera hans medverkan på BeerSweden så berättade han att han skulle skriva på de andra bloggarna också. Och starta en egen blogg dessutom.

Jag fick lite kalla fötter och tänkte…. “vad fasen, ska han skriva överallt – hur kul är det”? Hur spännande är det – egentligen – att läsa om belgisk öl överallt?

Skrubbe tog de farhågorna ur mig. Han fick mig att inse att han har en större mission än att synas och höras. Han skrev: “Jag ser mig som en missionär för Belgien och deras brygder, det känns inte konstigt att använda fler portaler för att göra min röst hörd och lära, visa på och öppna ögonen för fler läsare. Om jag får tio personer att ta en Saison Dupont istället för en industrilager så har jag lyckats med något.”

Det är så han jobbar – den belgiska ölens försvarare nummer 1 – och han gör det väldigt bra. Idag fyller han 40 och det firas med kalas på Pressklubben ikväll. Du är bjuden. Och när du ser Jens kommer du bli bjuden på en riktigt trevlig öl. Som passar dig. För han pressar inte på dig något som inte passar dig – det är inte hans stil. Och har du testat en Maredsous 6 eller en Westmalle Tripel för första gången, i sällskap med riddare Skrubbe, så kommer du förmodligen inte ångra dig. Du kommer att vilja smaka mer och lära dig mer och hitta fler. Det är så en sann ölkonnässör jobbar. Det är så Jens Skrubbe jobbar.

Grattis på 40-årsdagen Jens. Må du försvara den belgiska ölen på ditt finurliga sätt i många år till. Vi är många som vill lära oss mer.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Belgisk öl för nybörjare – Skrubbe tipsar om bästa introduktionsölen

Tags: , , ,

Category: Krönika, Senaste Nytt

Comments are closed.