Bästa påskölen till maten

| mars 11, 2013

Det är dags för vårtecken nummer 1 – påskölen! För hur man än vänder och vrider på saken så är det ovedersägligt så att när påskölen lanseras så är påsken snart nära. Och är påsken snart nära så är våren snart här. 

Dugges Påsklager.

Dugges Påsklager.

Årets påsköl är en spretig men intressant samling där hantverksbryggerierna stormar fram på bred front och lämnar de stora aktörerna stående vid vägkanten. Du hittar öl från Oppigårds, Sigtuna brygghus, St Eriks bryggeri, Nils Oscar, Mohawk och Dugges och dessutom en nykomling, Electric Nurse, som debuterar med sin påskvariant. Två av de större har lyckats ta sig in – Spendrups med sin Mariestad och Krönleins med  sin Påskebrygd. Sammanlagt är det 15 öl som lanseras – de kan tas in av alla butiker i eget urval.

Dessutom finns det flera andra påsköl som säljs lokalt eller som du kan beställa hem till ditt eget bolag.

Vi börjar med de som jag väljer till påskmaten – lamm, lax och sillrätter framförallt men kanske även nybakat bröd, ägg och en lättare ostbricka.

Dugges Påsklager (1309) Dugges Ale- & Porterbryggeri, 6 %, 50 cl 25,20 kr
Om Oppigårds tilltalar den som letar friska vårtoner så tilltalar Dugges Påsklager den som gärna håller sig kvar i vintermörkret. Ändå är båda lika bra! En tydligt matburen öl med sötaktiga, kaffeiga, nästan lite rökiga toner och en bra kropp med klar lammvänlig attityd. En köttöl som inte plockas fram till de lättare rätterna.
Betyg 4 av 5.

 

2013 Mohawk Easter Rocket Red IPA (1372 ) bryggd på Gamla Slottskällans Bryggeri, 6,7 %, 33 cl, 25,90 kronor
Om man inte räds den högre alkoholhalten så kan detta bli favoriten nummer 1 till påskmaten. Orangeröd färg. Rökig och lite söt doft. Bra matöl, snygg kolsyra, maltig och humlig i bra balans. Tydlig beska och tydlig modern stil vilket kanske gör att traditionalisterna faller bort. En av mina absoluta favoriter i år!
Betyg 4 av 5.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl (1302) St Eriks bryggeri, 5,3 %, 33 cl 16,90 kronor
Tredje ölen från samarbetet mellan Jessica Heidrich på St Eriks och kocken Mathias Dahlgren och den som jag än så länge uppskattat mest. Ganska lik Nils Oscars i smakstilen med mörka, maltiga drag och en medelfyllig med antydan till stor kropp. Frisk men välmodererad humlebeska och en riktigt bra medspelare till de flesta av påskbordets rätter – till lamm, till lax och till sill. Snudd på perfekt balanserad.
Betyg 4 av 5.

Oppigårds Easter Ale - stabil påsköl.

Oppigårds Easter Ale – stabil påsköl.

Oppigårds Easter Ale (1345 ) Oppigårds bryggeri, 5,3 %, 50 cl, 26,50 kronor
Friska citrustoner från Dalarna gör att jag gärna njuter den här lätta, våriga, litelite tjocka ale. Härlig minkänsla och trots dess lätta handlag bra fruktig och frisk i smaken.
Betyg 4 av 5.

Nils Oscar Kalaspåsköl (1393) 5,6 %, 33 cl, 19,50 kronor
Nils Oscars variant är ofta en middle-of-the-road-flaska och vad bra den funkar till maten! Maltig med en tydligt söt smak, lite lätt syrlig i kanterna och en fin rostad grundsmak. Balanserad och smakfull och lätt att tycka om.

Betyg 3 av 5.

2013 Pumpviken Påsköl (1330) Nynäshamns Ångbryggeri, 50 cl, 29,80 kronor
Också en maltburen skapelse där en finstämd medelfyllig kropp som går i sötfruktig tonart bryts av mot en lika finstämd beska. Lätta, lätta humleinslag som friskar till den något.
Betyg 3 av 5.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Brygghuset Finn – snart nytt bryggeri i Landskrona

Tags: , , , , , ,

Category: Recensioner

Comments are closed.