Veckans kasse – 5 skånska öl

| februari 14, 2013

Varför inte ta en titt på de skånska ölen – det händer ju mycket bland bryggerierna där? South Plains, Lundabryggeriet, Malmö brygghus och Brekeriet – för att nämna några. Här är 5 öl som du bör testa! 

South Plains American Pale Ale.

South Plains American Pale Ale.

South Plains Brewing American Pale Ale (89812) från South Plains Brewing
Jo, den är bryggd på danska Amager Bryghus och jo, den kostar över 50 kronor men det är den värd. Vid ett blindtest skulle den gå för en IPA och en riktigt bra sådan, fullproppad med citrus och frukt och med en beska som sitter perfekt! Amerikanske Jeff Scott Brown gör öl som kombinerar kvalitet och attityd.

Brekeriet Saison (89686) från Brekeriet
Är Brekeriets öl alltid bra? Ja. Än så länge i varje fall. Denna i stilen saison är på samma gång ruskigt läskande och intensivt, spännande djupsmakande. Jästig och välbalanserad är den en klockren tolkning och en väldigt ovanlig svensk öl. På ett bra sätt.

Malmö brygghus Beersson XPA (89107) från Malmö brygghus
En extra pale ale från Malmö brygghus med en stor kropp och en stor beska. Trots detta i bra balans och en öl som lyckas förena smak med en viss charmig yvighet. Känns som den har blivit betydligt bättre det senaste halvåret….

Lundabryggeriet Röde Orm (89470) från Lundabryggeriet
Utanför Lund i Torna Hällestad ligger Lundabryggeriet som med sin Röde Orm – en red ale – tar plats bland de bättre skånska ölen. I färskt tillstånd är den riktigt humlig och med en bra karaktär, lite äldre så tappar den lite balans och blir lite onyanserad. Väl värd att testa!

Brekeriet Roken (89350) från Brekeriet
För dig som gillar rökig öl är detta ett måste! Riktigt intensiv rökighet med nyanserad, finlemmad jästighet mitt i all rök. Första intrycket är överväldigande men ger man den här ölen lite tid så finner man lager på lager av smak och… rök. Riktigt häftig!

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Hitta fler favoriter i våra tidigare öltips 

Läs mer: Har du koll på nyheterna – kolla här

Tags: , , , , , ,

Category: Recensioner, Senaste Nytt, Veckans Kasse

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Drick! uppmanar ny bok av Alf Tumble : BeerSweden | mars 24, 2013