Värmdö bryggeri – inte riktigt framme än

| februari 7, 2013

Handen på hjärtat, påverkas man av att veta vilken öl man dricker? Påverkas man av att veta om det är från ett stort bryggeri, ett litet bryggeri, ett nytt bryggeri eller ett kultbryggeri? Påverkas jag i min bedömning av ölen om jag känner till bryggeriets ambitioner, om jag känner till storleken på investeringarna, om jag vet bakgrunden till det som ligger där i flaskan och omständigheterna, förutsättningarna, umbärandena? 

Värmdö IPA.

Värmdö IPA.

 

För att vara konkret – påverkas min bedömning av ölen i mitt glas av att jag käkat pyttipanna med Malmö Brygghus Anders Hansson, att jag intervjuat Niklas Hjelm på Södra Maltfabriken framför dörren till deras nya bryggeri eller hört Omnipollos Henok Fentie berätta om sina tankar om ölbryggning på ett lagom stimmigt Bishops Arms?.

Så klart det gör! Hur gärna vi än vill vara opartiska in i minsta detalj så är vi ju människor. Som känner, tycker, funderar och relaterar i alla våra göranden och alla våra tyckanden. Så även om öl.

Jag tänker på det här eftersom jag precis testat det nya bryggeriet Värmdö bryggeris två första öl. En IPA och en lager. Jag tänker på det här eftersom jag precis varit och hälsat på i bryggeriet och hört ägarnas tankar, drömmar och ambitioner – hört storyn om hur det kommer sig att just de två har startat ett bryggeri på Ingarö och vad de vill med det.

Så när jag smakar på ölen så smakar jag också på Joakim Tillmans och Stefan Slätts liv, smakar på deras investeringar, smakar på deras drömmar, smakar på deras hysteriska arbetsveckor och på deras önskan om att ha ett gemensamt projekt tillsammans.

När Joakim Tillman skjutsar mig till busshållplatsen efter besöket så är han väldigt mån om att jag ska säga vad jag tycker när jag druckit ölen. Att jag verkligen ska ge dem feedback på deras första bryggningar på bryggverket. Han säger också att de vet att deras första öl inte är perfekta – att de till nästa bryggning kommer att skruva på en del saker och att det är en strävan efter att hitta rätt.

Så då så…… jag tror att Värmdö bryggeri är på rätt väg men de är inte framme ännu. Och det vore konstigt – ölen jag smakar kommer från deras 4:e? 5:e? bach och då ska det inte vara fullt stabilt. 

Värmdö bryggeri i 2 varianter.

Värmdö bryggeri i 2 varianter.

 

Värmdö bryggeri Premium Lager har en snyggt fyllig gul färg, den har en sötmaltig och lite dunkel doft som är lite oren och spretig. Ligger också en tydlig jästton och doftar över malten. Smaken? En söt maltig smak är första intrycket, ofokuserad och svagt karamellig med lite oroande plastiga smakelement. Lite kantig, lite svagt antydd smörsmak. Därefter följer en tydligt syrlig, jästig bismak som samsas med det söta och avslutas i en tydlig beska – inte så nyanserad men tydlig. Ansatsen är god och ambitionen likaså men i nuläget räcker det inte hela vägen.

Värmdö bryggeri India Pale Ale har en lite mörkare färg gulbrunorange färg och en tydligare, renare doft. Malt, lite humle och en svag ton av fruktig citrus. Smaken? Brittiskt karamellig, svagt fruktig och tämligen fyllig smak med en renare profil än i lagern – inget som ligger och skevar på samma sätt, ingen plast, inga fenoler, inga tydliga jästrester. Dock obalanserat och beskt avslut där beskan är ren med en lätt maltig underton.

Betyg? Skulle jag blindtesta ölen skulle jag inte rekommendera dem, nu vet jag vad som ligger bakom bryggeriets ambitioner och då säger jag – testa dem och följ bryggeriet, det kommer att bli mycket bättre än så här. Lagern kommer bli krispigare och renare, IPA:n kommer blir fruktigare och mer balanserad – det kan jag (nästan) garantera.

Okej Stefan Slätt och Joakim Tillman – nu är det skrivet – får jag komma tillbaka om några månader?

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: What about Brewdog Cocoa Psycho?

Category: Bryggerier, Recensioner, Senaste Nytt

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Lokalt öl i Stockholms skärgård – Värmdö bryggeri : BeerSweden | februari 24, 2013
 1. Joakim Tillman skriver:

  Hej Joel

  Bra artikel, intressant inledning!

  Stefan och jag vill tacka dig för att du opartiskt har tittat på produkterna i sig.
  Vi har precis kommit ur startblocken och testar oss fram hela tiden, vi kommer att utveckla våran IPA och Lager ytterligare.

  Vi kommer ta med oss dina och andras värdefulla input till bryggeriet och skruva på produkterna tills vi hittat helt rätt.

  Alla funderingar och kommentarer kommer hjälpa till att utveckla Värmdö Bryggeri i rätt riktning.

  Med vänliga hälsningar

  Joakim Tillman
  Värmdö Bryggeri AB

 2. Joakim Tillman skriver:

  Glömde svara på din fråga om du är välkommen tillbaka om någon månad – Du är alltid välkommen tillbaka.

  Med vänliga hälsningar

  Joakim

 3. BeerSwedenJoel skriver:

  Hej Joakim! Tack för din kommentar, ni är på rätt väg! Jag kommer snart och hälsar på igen! /Joel

 4. BÄRSÄRK skriver:

  Smaken är som baken, jag tyckte lagern var fantastisk. Vackert skum, fin färg, härlig beska och en skön lätt syrlighet. Fick lite Orval-vibbar.

 5. BeerSwedenJoel skriver:

  Fan vad kul! Jag har testat tre än så länge och i min bok är de inte framme ännu. Men det är ingen dum början. /joel