Ölets ingredienser

| februari 10, 2013

Malt, Humle, Jäst & Vatten är inte bara namnet på min blogg utan det är de vanligaste ingredienserna i en öl. I vad man tror är världens äldsta livsmedelslag ifrån Tyskland som grundades redan år 1516 bestämdes att i öl fick det bara vara malt, humle och vatten, (jästen upptäcktes senare). Anledningen till lagen var att man ville stärka kvaliteten på ölen som på den tiden kunde variera mycket.

Malt på maltvågen.

Malt på maltvågen.

 

Men mycket har hänt sedan dess idag får man tillsätta nästan vad som helst i sin öl det är bara fantasin som sätter stop. Här kommer en kort genomgång av de olika ingredienserna:

Malt – sädesslaget som man använder i öl, vanligast är korn, men vete, råg och havre används också. Det finns bryggerier som använder sig av så kallad råfrukt, till exempel majs och ris, det är billigare men bidrar inte med någon direkt smak. Färgen på ölen beror på hur hårt rostad malten är.

Humle – humle är viktigt den ger mycket av ölens karaktär och arom, beskan kommer till exempel från humlen. Det finns en mängd olika sorters humle, vissa ger mer arom vissa mer beska.
Humle delas in i bitterhumle som står för beskan i ölen och aromhumle som ger mycket av den aromatiska humlekaraktären. Det blir vanligare och vanligare att man har några sorter som favoriter. Det har också blivit vanligare med så kallade singel hop öl, öl där man bara använder en sorts humle. Du kanske känner igen namn som Amarillo, Saaz, Cascade, East Kent Golding?

Jäst – Det finns en mängd olika typer av jäst som man använder beroende på vilken typ av öl man vill göra, gemensamt är att jästen omvandlar sockret man får ifrån malten till alkohol. Kolsyran som de flesta uppskattar i öl har vi också jästen att tacka för.

Vatten – Öl innehåller mycket vatten, ph-värdet och mineraler i vattnet påverkar smaken på ölet, men jag skulle ändå vilja påstå att malten, humlen och jästen står för det mesta av smaken.

Ölstilar

Man delar in öl i tre olika grundstilar beroende på hur ölen är jäst.

Den vanligaste stilen kallas underjäst, här använder man sig av en jäst som sjunker till botten i jäskaret, alla öl som är underjästa går under namnet lager. Ca 90 % av all öl som tillverkas är ljusa lageröl.

Den andra och näst vanligaste grundstilen är överjäsning, överjästa öl kallas för ale. Här flyter jästen upp till ytan, och jäsningen går lite snabbare än underjäsning, generellt påverkas aromen mer på överjästa öl tack vare att de jäser vid högre temperaturer.

Den sista och ovanligaste grundstilen är de öl som kallas spontanjästa, här tillsätter man inte någon jäst utan jäsning sker (förhoppningsvis) spontant. Jästen kan komma ifrån luften, bryggeriet eller inte helt ovanligt ifrån ekfaten som ölet ofta lagras på.

Text: Fredrik Johansen
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Läs mer om olika maltsorter

Läs mer: Mer om humle? Du hittar det här

Tags: , , , ,

Category: Bryggerier

Comments are closed.