Nyhetskollen – Bishops 20 år, Värmdö bryggeri och kul ölspel

| februari 6, 2013

Nyheter? Absolut! Det händer mycket i den svenska ölvärlden….

Är man intresserad av att smaka lagrad belgisk öl så är det Pressklubben i Stockholm som gäller på torsdag – då öppnar man storflaskor av Maredsous 6 från 2006 och säljer på glas. Samtidigt kan man testa samma öl på fat – en kombinerad upplevelse som inte ges varje dag direkt.

Nykomlingarna på Systembolaget fortsätter att locka många kunder. I fredags debuterade bland andra Värmdö bryggeri med sina två öl på bolaget – en lager och en IPA och båda sålde slut tämligen omgående. Nu i veckan levereras nya till bolagets kunder så att alla som vill ska kunna smaka. Jag har hunnit provsmaka båda och kan säga att det är en bra start – en traditionell tolkning av båda stilarna med bra kvalitet. Längre omdömen kommer inom kort….

Värmdö bryggeri India Pale Ale.

Värmdö bryggeri India Pale Ale.

Eskilstuna Ölkultur har mycket kul för sig just nu. Inte nog med att man precis släppt en ny lager – Stolt – och håller på att byta utseendet på etiketterna, man lanserar ytterligare en öl – eller inte….?

Precis som många andra öl tar denna sitt namn från en plats i Eskilstuna och heter Sundbyholms Slotts Tjeckiska Lager. Ölen tas fram i samarbete med hotellet Sundbyholms slott och tidigare har man gjort en wiener och en imperial stout i samma serie. Och nej, det är faktiskt inte en ny öl utan samma öl som Stolt lager – dock med annat namn….. Och andra etiketter.

Det är inte bara Södermalms-krogen Oliver Twist som fyller 20 år i år – även krogkedjan Bishops Arms startade 1993 och firar sina första 20 år med  lite olika evenemang. Första krogen öppnades i Västerås, den andra i Örebro och idag finns det 36 krogar i Sverige och en i Köpenhamn…. Firandet görs på de olika krogarna i olika omfattning, bland annat denna vecka i Eskilstuna där man kör en minifestival med öl som inte låter kvaliteteten vila. Dessutom har man en provningsbricka med 5 öl för 100-lappen…..

Det verkar som om mässtemperaturen i Göteborg växer rejält! I april anordnas för första gången En öl- och whisky-mässa i Göteborg och redan nu har man sålt 4 500 biljetter. Stanley Wong som anordnar mässan tillsammans med Svenska mässan berättar att man har över 70 klara utställare och att man räknar med 12  000 besökare på 2 dagar. Imponerande!

Åbro bryggeri fortsätter sin serie med Special Edition och den första i serien i år blir en Bryggmästarens Limited Edition Crispy Chocolate – smak av mörk choklad och kolaknäck och med Tettnangerhumle så ska den locka krogdrickare till en mörk upplevelse. Ölen finns just nu på några få krogar runt om i Sverige.

Carlsberg vill lära öldrickare mer om öl och har i dagarna lanserat ett nätbaserat spel – The Beer Ambassador Game. Spelet går ut på att svara på ölrelaterade frågor så snabbt som möjligt och du kan jämföra dina resultat med dina kompisars. Efter att ha spelat kan jag säga; smart! Och underhållande!

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Wicked Wine har en snygg portfölj

Tags: , , , , , , ,

Category: Bryggerier, Listor, Senaste Nytt