Nyheter på bolaget den 1 mars – del 3 av 3

| februari 26, 2013

Här är den; tredje och sista sammanställningen av nyheterna som kommer på Systembolaget den 1 mars 2013. Del 1 – det fasta sortimentet – hittar du här och del 2 – första delen av de exklusiva nyheterna – hittar du här. Så läs på, planera och se till att spendera pengarna rätt…..  

Stone Double Bastard Ale.

Stone Double Bastard Ale.

2012 Stone Double Bastard Ale (11662) The Stone Brewing Co, USA, 11,2 %, 65 cl, 89,60 kronor
Namnet kanske säger allt – double bastard ale? Kaliforniska Stone Brewing skickade iväg den här projektilen första gången 2000 och ja, den har varit med oss sedan dess. Enough said. I uppbyggnaden känns det som om man ha vill mycket av allt och det är inte det lättaste att få balans i en sådan komposition. Men man lyckas.
Orangerödbrun färg. Intensiv, lite färgdoftande, söt. Krämig, fruktig, intensiv och väldigt välbyggd ale med både jordiga och fruktiga grundsmaker och med en lång eftersmak med tydlig alkoholsötma och beska. Häftig! Och snudd på toppbetyget men det kommer om något år när den har fått lugna ned sig lite…..
Betyg 4 av 5.

2012 Stone Vertical Epic 12.12.12 (11612) The Stone Brewing Co, USA, 9 %, 65 cl, 97,40 kronor
Ytterligare en storhet från Stone i Kalifornien och en liten fundering dessutom – är det bara de riktigt maffiga ölen från Stone som kommer hit? Nåja, det är dumt att klaga. Vertical Epic-serien kommer med denna öl till sitt slut och det är inget dumt slut må jag säga. En belgisk ale med enorma kryddtoner och ett på gränsen till torrt avslut som sätter punkt på ett fint sätt – i dubbel bemärkelse. Kommer att lagras väldigt bra men är njutbar redan nu.
Svart färg. Medicin och lakrits, ingefära och kanel. Smaken följsam och mjuk, ingefära och kryddor, lite kaffe, lite glögg och lite örter. Tjära. Riktigt rolig med lång eftersmak med många lager.
Betyg 4 av 5.

Stronzo Fruit Cake (11072 ), Stronzo Brewing, Danmark, 10 %, 37,5 cl, 69,90 kronor
Det här är en öl som kanske inte riktigt klarar av en stor provning. I sällskap med storheterna från Stone och Oskar Blues så är den så udda så man inte blir riktigt klok på den. Dock, i ensamt majestät tror jag den gör betydligt bättre ifrån sig. Det är en suröl som bryggts med brett och som dessutom har lagrats med ekflisor….. Lite av allt. Vilket ju kan bli lite väl spretigt. Dock, den är väligt intressant, min största invändning är att den vid provningen kändes något tunn i kroppen men det är en randanmärkning. Jag kommer att köpa en flaska och låta den spela huvudrollen någon kväll – jag tror att jag kommer uppskatta den ännu mer då.
Rödbrun färg. Sötsyrlig doft med klara frukttoner. Syrligt, friskt, fruktigt med mer sötma än syra i eftersmaken. Något tunn men väldigt god.
Betyg 3 av 5.

2010 Bötet Barley Wine (11513) Nynäshamns Ångbryggeri, 9,1 %, 25 cl, 36,70 kronor
Det är en riktigt stark köp-rekommendation på den här. Både för ölexperten och ölnovisen, det här är liksom en så klassisk svensk öl så det är nästan omöjligt att inte köpa den. Och den håller ju upp så bra i lagringen! Köp 10! Drick en varje år de kommande 10 åren och se hur ölen utvecklas – det är ett bildningsprojekt som du får för under 400 kronor! Fantastiskt!
Ljusbrun färg. Russin, sherryton i doften. Väldigt, stor, russin-tydlig smak med fin avslutande beska. Toppenbra!
Betyg 4 av 5. 

Brooklyn Black Chocolate Stout.

Brooklyn Black Chocolate Stout.

 

Brooklyn Black Chocolate Stout (11702) Brooklyn Brewery, USA, 10 %, 35,5 cl, 22,9 kronor
Ni vet hur man ibland brukar prata om fynd när det gäller olika typer av köp – här pratar vi om fynd. Att kunna köpa en flaska av den här ölen för under 25 kronor – utan att behöva ta någon smakrisk överhuvudtaget – det är baske mig ett fynd. På riktigt. En härlig, smekande, trevlig, bra och riktigt fin klassöl för det priset – det är bara att köpa.
Svartbrun färg. Tjära, rök, lakrits och kaffe i doften. Mjuk, följsam, fyllig med kaffe, lakrits och tjära i smaken. Syrlig och pigg i avslutningen med en liten avslutningsbeska, bra sammansatt och med stor lagringspotential.
Betyg 4 av 5.

Ten Fidy Imperial Stout (11045) Oskar Blues Brewery, USA, 10,5 %, 35,5 cl 49,80 kronor
Tredje ölen från Oskar Blues i den här lanseringen och om de andra var jättebra så är den här fantastisk. Någonstans såg jag att bryggeriet själva använde ordet “titanic” om den här och så kanske det är; titanisk. Om man någonstans räknar smak per krona så kommer den här högt upp på listan.
Svart färg. Doften undanglidande, svagt kaffeig, svagt humlig. Smaken krämig, fantastiskt fyllig med tjocka toner och en otroligt fin blandning av kaffe, lakrits, tjära och lätt, lätt rök. Syrlighet som sätter balansen i topptrim. Stor beska och stor kropp i en fullständigt fantastisk blandning.
Betyg 5 av 5.

Stronzo Swagger Juze (11057) Stronzo Brewing Co, Danmark, 33 cl, 46,90 kronor
Man kan ha en julkalender till mycket! Till exempel bestämma vilken öl man ska brygga härnäst. Det gjorde danska Stronzo och resultatet blev det här – en Swagger Juze – en rågstout bryggd med espressokaffe för att göra den så komplex som det går. Och kaffet slår igenom bra.
Svart färg. Beska och kaffe i doften. Stor, fyllig, intensivt kolsyrad smak med kaffe, lakrits och tjära. Avslutar lite spretigt men personligt – kul öl men inte riktigt i toppklass.
Betyg 3 av 5.

Brewmance (11700) Omnipollo/To Øl, Belgien/Sverige/Danmark, 11,2 %, 37,5 cl, 109 kronor
På belgiska de Proef har Omnipollo och To Øl bryggt sin öl och dessutom adderat honung odlad på stockholmska Kulturhusets tak – det smakar man inte varje dag. Ölets idé diskuterades fram och tillbaka sedan Henok på Omnipollo och Tobias på To Øl träffats på en provning i Uppsala och det här är resultatet efter bryggning och lagring. Väldigt bra öl som möjligtvis ska få ligga till sig lite och tappa lite av den antydda alkoholtonen.
Svart färg. Söt kaffe och malt i doften. Söta honungstoner i kaffe och lakritsbad. Bra balanserad, bra fruktighet och lång eftersmak med ganska stora, lite träiga humlebeska toner.
Betyg 4 av 5. 

Oak Aged Yeti Imperial Stout (11707) Great Divide Brewing, USA, 9,5 %, 65 cl, 95,10 kronor
Från Denver kommer den här ekfatslagrade skönheten som ständigt lyckas förföra ölälskare världen över. Ekfaten tillför en vaniljig extra dimension som inte faller över i för stor sötma.
Svart färg. Kaffe, choklad, malt i doften. Söt och bitter smakbalans i kaffe och lite sojalik ton med inslag av träig sötma. En klassiker värd namnet.
Betyg 4 av 5. 

2012 Barrel-Aged Old Rasputin XV Russian Imperial Stout (11046) North Coast Brewing, USA, 11,9 %, 50 cl, 178,80 kronor
Visst är det häftigt att den här ölen kostar nästan 200 kronor? Och det är ännu häftigare att den kommer att sälja slut inom kort efter lanseringen. Är det värt det? Klart det är! Om man har pengarna och inte behöver dem till något annat. North Coast gör också americana-klassikern Red Seal om du behöver definiera bryggeriet och den här storheten är lagrad i bourbonfat vilket ger en komplexitet och smakhöjd som är på gränsen till ouppnåelig. Fantastisk i dess rätta bemärkelse!
Svart färg. Sötfruktig, kaffeig doft. Perfekt balanserad mellan sötma, bitterhet, kaffe, lakrits, frukt och rök. Fantastisk.
Betyg 5 av 5.

Abstrakt 12 (11075 ) Brewdog, Skottland, 11,7 %, 37,5 cl, 129 kronor
Version nummer 12 av skottarnas Abstrakt-serie och det här tillhör definitivt en av de bättre abstrakterna. Stilen är en belgisk ale lagrad på whiskyfat och dessutom med en rejäl tillsats av hallon och björnbär bland annat. Resultatet: en sällsamt lyckad blandning av den ganska tunga maltigheten hos alen och den intensivt syrliga bärigheten från bären. Klar gilla-faktor men kanske för udda för att gå hem hos alla.
Brunröd färg. Doften fruktig, bärig, pigg och frisk. Smaken i udda kombo mellan den friska fruktigheten och den sötbittra botten. Bra men udda.
Betyg 4 av 5.

Följande lanseras också men har ej testats i anslutning till lanseringen:

Det Lille Bryggeri 300, Danmark, 77 kr, 33 cl
Mohawk Double Rocket 2012, Sverige, 99,10 kr, 37,5 cl
Cuvée de Ranke, Belgien, 73 kr, 75 cl
Deus Brut des Flandres 2012, Belgien, 219 kr, 75 cl
La Trappe Quadruple Oak Aged Batch 12, Nederländerna, 116,50 kr, 37,5 cl

 

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Här är alla nyheterna i det fasta sortimentet den 1 mars

Läs mer: Här är resten av nyheterna i det exklusiva sortimentet

Tags: , , ,

Category: Listor, Recensioner, Senaste Nytt

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Martin skriver:

    Vanligt misstag: La Trappe kommer från södra Nederländerna, inte Belgien.