Nya öl på bolaget den 1 mars – del 2 (av 3)

| februari 25, 2013

Vi närmar oss den 1 mars och det innebär nya lanseringar på Systembolaget. Dags att börja kolla på vad som ska införskaffas alltså! Vi har sedan tidigare gått igenom de 10 öl som går in i det fasta sortimentet med en garanterad hyllplats under de kommande 6 månaderna, nu är det dags för det som kallas det exklusiva sortimentet. För att verkligen dra ut på det (eller mest för att de är så många…) så kommer här första delen av två i den här omdömesligan – nästa del kommer inom kort. 

Störtebeker provsmakarlåda.

Störtebeker provsmakarlåda.

Störtebeker Provsmakarlåda (11071) Störtebeker Braumanufaktur, Tyskland, 6 x 50 cl 135,60 kronor
Att ett koncept som en provsmakarlåda triggar någonting i mig är sedan länge konstaterat. Att testa flera varianter av samma bryggeris utbud i ett paket är triggande helt enkelt. Tyska Störtebeker Branmanufaktur, med anor sedan början av 1800-talet, finns redan på Systembolaget med en av sina veteöl men här kommer 5 till. Till råga på allt är namnet taget från en ökänd sjörövare som härjade Östersjön för länge sedan…..
Dessvärre är innehållet i flaskorna inte lika fantasieggande som ursprunget till namnet – sammantaget är det en ganska anonym och opersonlig historia.

Roggen-Weizen
Svagt brun färg. Syrlig, halmig doft. Ganska opersonlig och anonym smak med gräs, lite örter och jord. Tunn. Lätt eftersmak i örtkänsla.
Betyg 2 av 5.

Bernstein-Weizen
Mörkgul färg. Lätt, söt doft. Ganska frisk men något tunn smak med tydlig banan-närvaro och fin eftersmak. Något lätt men relativt bra.
Betyg 2 av 5.

Pilsener
Gul färg. Unken, flyktig doft. Något oren smakbild med maltbas och en lätt sötma. Avslut ofokuserad.
Betyg 2 av 5.

Keller-Bier
Gul färg. Frisk, maltig doft. Något tunn smak med gräs och lätt malt. Frisk men tunn eftersmak.
Betyg 2 av 5.

Schwarz-Bier
Brunröd färg. Tydlig kaffe och lite malt i doften. Lätt syrlig. Väldigt lätt smak (tunn) med friskt men flyktigt smakschema. Kaffe? Ja. Malt? Ja. Men inte mycket mer. Kort avslut.
Betyg 2 av 5.

Hanse-Porter
Brunröd färg. Maltig doft med lätta rökstråk. Väldigt söt med honung, farin och fruktsötma men samtidigt väldigt tunn – i obalans med sötman som absolut tydligaste smakmarkör. Kort, kort avslut i sötma.
Betyg 1 av 5. 

Greed från Amager bryghus.

Greed från Amager bryghus.

The Sinner Series Greed (1068) Amager bryghus, Danmark, 4,6 %, 50 cl, 47,80 kronor
Danska Amager bryghus har gett sig på att leverera de sju dödssynderna i form av öl och under året kommer vi ha möjlighet att testa alla 7. Starkast i klassen är Gluttony men i väntan på den så kommer Greed och Sloth – båda med etiketter designade av dansken Simon Hartvig Daugaard – lätt igenkännliga i svulstig serietecknarstil. Och en av de kommande etiketterna har stoppats av Systembolaget, ni kanske kan gissa vilken dödssynd det handlar om?

Greed är en personlig variant av den tyska pilsnern med gul färg och lätt, citrusig, syrlig doft. Tydlig beska i inledningen, lätt fruktighet och ganska örtigt avslut. Tydlig och ren beska i rak och klassisk men något storväxt stil.
Betyg 3 av 5.

The Sinner Series Sloth (11069) Amager bryghus, Danmark, 6 %, 50 cl 44,90 kronor
Det handlar om lättja och då gör man en…. american pale ale! Fast man gör den med en maltsort och en humlesort – man vill ju inte ta i för mycket…. Gul färg. Tropisk doft med söt ananas som grundton. Fruktig, fyllig, karaktärsstark smak med intensiv men välformulerad beska i avslutningen. Om det här är smaken av lättja så gillar jag den!
Betyg 4 av 5.

Uinta Baba Black Lager (11053 ) Uinta Brewing Company, USA, 4 %, 35,5 cl 27,90 kronor
Salt Lake City-baserade amerikanska bryggeriet Uinta har funnits sedan 1993 och även om man skulle kunna dricka deras öl bara för etiketternas skull så gör man det gärna även för innehållet. Det här är en mörk (svart) lager öl med en väldigt angenäm alkoholhalt, 4 %, perfekt som matöl när man rör sig i gryt- och kött-kombinationer. Och dessutom – om du av någon anledning tillhör de som inte gillar mörka öl – jag vet att ni finns! så är detta en bra början på en härlig kärleksaffär….
Brunsvart färg. Lätt tjärig doft med antydan till sötma. Intensiv kolsyra, tjära, kaffe, mörk choklad och lätt rök i grundtonen, relativt väl uppbyggd kropp med syrligt avslut med fint utvecklad beska. Klart köpvärd! 

Innis & Gunn Irish Cask.

Innis & Gunn Irish Cask.

Betyg 3 av 5.

Innis & Gunn Irish Cask (11641) Innis & Gunn, Skottland, 7,4 %, 33 cl, 24,90 kronor
Framgångssagan Innis & Gunn fortsätter med denna öl som legat på irländska whiskyfat. Att den genomskinliga flaskan med det tydliga emblemet blivit en svensk favoritöl är tveklöst, den här lanseras i 40 000 flaskor och de kommer att säljas slut. Inte direkt men ganska fort – de är väldigt populära. Den här versionen tillhör dessutom en av de bättre jag smakat med en lätt men inte enkel personlighet – dessertöl kanske man skulle kunna kalla den.
Svartbrun färg. Stor, söt, maltig doft. Karamellsöt med lätt vaniljfruktiga övertoner, relativt opersonlig med lätt chokladflörtiga drag. Lätt eftersmak.
Betyg 2 av 5.

Dragets Kanal Dubbel IPA (11655) Nynäshamns Ångbryggeri, 7,7 %, 25 cl, 27,20 kronor
Sverige
Det lilla charmtrollet från Nynäshamn är tillbaka och alla borde vara glada för det….
Orangebrun färg. Lätt doft med fikonsötma, aprikos och maltig botten. Lätt bränt smör, beska och torra frukter i en balanserad blandning med aprikosmarmelad och citrus som framträdande drag. Besktmaltigt avslut med till synes perfekt balans. Väldigt tilltalande och balanserad.
Betyg 4 av 5.

Deviant Dale’s Indian Pale Ale (11047) Oskar Blues Brewery, USA, 8 %, 47,3 cl, 54,90 kronor
Ytterligare en öl från det amerikanska burk-föregångar-bryggeriet och ytterligare en riktigt häftig öl. Ja, det kan ju vara så när amerikanerna tar i så det knakar. Dock, balansen sitter där den ska som det ofta gör man mästerbryggare bygger sina stora, snygga öl!
Orangebrun färg. Kärv, lite grumlig och rå doft med stora, yviga och väldigt personliga humledrag. Mjuk, fyllig och genuint balanserad smak med stark närvaro  – det här är ingen öl man slösippar på direkt. Humle, lite russinsötma, päron, kärva apelsinskal, tropiska frukter och en stor avslutande beska – jädrans! Igen!
Betyg 4 av 5. 

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Här är nyheterna i den fasta lanseringen

Läs mer: Här hittar du de senaste ölnyheterna – kolla!

Tags: , , , , ,

Category: Bryggerier, Listor, Recensioner, Senaste Nytt

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Nyheter på bolaget den 1 mars – del 3 av 3 : BeerSweden | februari 26, 2013