Södra Maltfabriken startar ytterligare ett bryggeri

| januari 27, 2013

Södra Maltfabriken vill bli Södermalms eget bryggeri och för att nå dit öppnar de ett nytt bryggeri – på Södermalm så klart. Bryggeriet är en filial till det stora bryggeriet i Handen och de första bryggningarna har precis satt igång. 

Niklas Hjelm vid nya bryggeriet.

Niklas Hjelm vid nya bryggeriet.

 

– Vi bor på Södermalm och våra idéer om ett bryggeri startade på Södermalm. Även om vi har vår verksamhet på annat håll så känner vi att vi vill göra mer och därför öppnar vi ett till bryggeri – naturligt nog på Södermalm! berättar Niklas Hjelm som är en av de som driver Södra maltfabriken.

Det nya stället ligger i en källare och rymmer två bryggverk på vardera ca 200 liter. Här kommer Södra Maltfabriken att brygga mindre volymer med lite mer experimentella öl och tanken är att bryggeriet ska bli första steget på Södermalm, ambitionen är att hitta ett större ställe med en lite mer tillgänglig lokal där man kan ha provningar och visa upp bryggeriet och dess öl.

– Det  har känts konstigt att inte finnas på Södermalm, det är här vi bor och här vi lever våra liv, säger Niklas. Vi vill verkligen vara här och det känns fantastiskt roligt att äntligen ta steget mot ett riktigt Södermalmsbryggeri.

Södra Maltfabriken grundades 2011 och hade i början en del problem med sitt bryggeri, problem som nu verkar ha blivit lösta. Under hösten 2012 har bryggeriet gått för full fart utan några kvalitetsbesvär och produktionen det gångna året nådde upp mot 50 000 liter. Storsäljarna är bryggeriets Södra IPA och Södra Pale Ale som säljs på Systembolaget och deras folkölsvariant av Södra Pale Ale som säljs i vanliga butiker. 

Det nya bryggeriet gör också att Södra Maltfabriken kommer att få plats på ytterligare tre systembolag om allt går som det ska. Något som Niklas Hjelm längtat efter länge. 

– Vi vill verkligen att våra kunder på Södermalm inte ska behöva beställa våra öl och istället kunna hitta dem i deras lokala butik. Jag tror att det här gör att vi kommer att nå fler kunder av vår lokala publik, säger Niklas Hjelm.

Den första mars lanserar Södra Maltfabriken dessutom två nya öl, en pale ale tillägnad Södermalm och en dubbel-IPA som ska passa bra till påskmaten.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

 

Tags: , , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Ängö vill fortsätta växa : BeerSweden | februari 17, 2013