Så provar du öl

| januari 10, 2013

Nyfiken på öl? Intresserad av att lära dig mer? Vad bra! Det ölsommelier Fredrik Johansen inte vet om öl är knappast värt att veta och här har du en första introduktion till hur du kan prova öl. Och hur du gör det hemma. Och vilka öl du kan börja med. Sätt igång bara – hitta din ölsmak – här är Fredrik Johansens bästa tips.

Fredrik Johansen provar öl - och lär dig hur du kan göra.

Fredrik Johansen provar öl – och lär dig hur du kan göra.

Först och främst – ha ett öppet sinne, all öl smakar inte likadant! Det finns öl för olika tillfällen, man kommer inte att gilla allt men det är lättare att undvika öl man inte gillar om man vet hur de olika ölstilarna smakar.
Att bara dricka sin favoritöl hela livet utan att testa nya sorter är som att bara se samma film eller lyssna på samma låt resten av livet.

Jag brukar använda vinglas när jag håller provningar, alternativt ett kupat ölglas, eller stora cognacsglas – du får en bättre ölupplevelse om du får med arom och det får man bäst i ett kupat glas.

Slå upp ölen så det skummar ordentligt, lått skummet lägga sig och titta på ölen. Färgen kan säga mycket om ölstilen och kan vara alltifrån ljust gyllene till kolsvart. Hur ser det ut – är den klar eller grumlig?

Dofta på ölen! Jag brukar snurra på glaset lite försiktigt, luften påverkar öl. Vad doftar ölen? Fruktigt, kryddigt, sött, eller har den kanske inte så mycket doft?  Är man van vid att prova vin så kanske man har tränat upp sin näsa men öl skiljer sig väldigt mycket ifrån vin, det kan ta lång tid innan man lär sig att identifiera olika dofter och smaker. Även om det kanske är svårt så försök att hitta några ord att sätta på doften, det behöver inte vara något märkvärdigt utan är för att du skall lära dig att känna igen doften igen och lära dig att identifiera olika ölstilar. Det kan vara citrus, brödigt, rökigt –  ja, faktiskt nästan precis vad som helst. Det är bara din näsa och vokabulär som sätter gränsen. Ingenting är fel så länge du känner att det doftar si eller så, vi har alla olika förmåga att uppfatta dofter och vi känner ofta olika saker.

Smaka på ölen! Vi känner betydligt fler dofter än smaker, ändå är både smak och doft sammankopplade. Tänk efter hur mycket du smakar av maten när du är förkyld! Vad smakar ölen? Är den torr eller söt, lättdrucken eller smakrik, besk eller syrlig. Är det en kort eller lång eftersmak? Försök sätta några namn på det som du smakar är det fruktigt, bittert, sött, kryddigt osv på samma sätt som med doft är detta individuellt och alla kan känna olika saker.

Här är 5 olika öl som kan vara intressanta att testa på en första ölprovning. Ölen representerar 5 helt olika ölstilar och de är varken extrema eller krångliga, bara några exempel på att olika öl kan skilja väldigt mycket i doft och smak.

Bjud gärna hem några kompisar, man kan gärna vara 3-4 stycken och det kostar i så fall bara några 20-lappar per person. Det är dessutom alltid trevligt att diskutera och jämföra vad man tycker. Lycka till!

Brewdog Punk IPA.

Brewdog Punk IPA.


Jämtlands Hell (11460) Ljus lager med medelstor beska och lätt fruktighet, bra exempel på trevlig lager med karaktär.

Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526) Ljus ofiltrerad stiltypisk veteöl med fruktiga brödiga inslag.

BrewDog Punk IPA (1515) En relativt besk india pale ale, med tydlig frisk humlekaraktär och bitter eftersmak.

Chimay Blå (1651) En söt, stark och kraftig belgisk trappistöl med lång eftersmak och inslag av torkadfrukt.

Youngs Double Chocolate Stout (1606) Mörk, fyllig stout med tydlig karaktär av mörkchoklad, kaffe och lakritsfudge.

Text: Fredrik Johansen

Läs mer: Hitta rätt öl till din mat – på vår öl- och matavdelning

Tags: , , , ,

Category: Senaste Nytt