Omnipollo lanserar bok om ölbryggning

| januari 25, 2013

Henok Fentie och Karl Grandin, som står bakom bryggeriet Omnipollo, lanserar inte bara sin första öl på Systembolaget den 1 februari, snart lanserar de sin första bok också. Och den handlar om…. ölbryggning. 

Omnipollos Henok Fentie.

Omnipollos Henok Fentie.

 

– Vi har hållit på med den ganska länge så det blir väldigt roligt att se den komma ut, säger Henok Fentie och berättar att omslaget till boken är en illustration av Karl Grandin. Vi fick en förfrågan från vår förläggare för något år sedan och sedan dess har vi jobbat med den – det känns som om intresset för att brygga öl bara blir större och större så tajmingen känns väldigt bra.

Boken handlar om hembryggning och hur man brygger öl och kommer att lanseras i maj månad, den innehåller bland annat recept på Omnipollos öl och några andra bryggeriers ölrecept också. Och så Henoks och Karls tankar om sina öl och sitt bryggeri.

– Jag kontaktade några bryggare som jag gillar och frågade om de ville skriva om någon av sina öl. Det ville de! Så där finns recept från Jeppe på Evil Twin, Seagoat brewing och Helsingborgs Hembryggargille. Och så berättar Garrett Oliver hur man brygger Brooklyn Lager – det kan ju vara lite kul att veta!

Är du inte rädd att konkurrensen ska bli hårdare när du berättar hur ni gör era öl?

– Nej, det är lite det som är det fina med hantverksölkulturen, alla hjälper varandra. Och alla skriver sina recept lite annorlunda så det är intressant att se hur man tänker i produktionen. Jag hoppas den kan få många fler att brygga öl, det är en väldigt intressant hobby, säger Henok Fentie. Förläggaren på bokförlaget har blivit så intresserad av öl så för några veckor sedan bryggde hon sin första öl – jag fick SMS under hela proceduren! 

Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin.

Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin.

 

Omnipollo buteljerade sin första öl, Leon, i början av 2011. 2012 valdes deras Nebudchadnezzar till Stockholm Beer & Whisky Festivals bästa öl, och snart kommer den på Systembolaget, den lanseras den första februari. Boken, Brygg öl!, kommer ut i maj på förlaget Natur & Kultur.

Text: Joel Linderoth
Foto: Omnipollo

Läs mer: Den 1 februari kommer Omnipollos öl Nebudchadnezzar till Systembolaget

Tags: , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. BeerSweden Forum Awards 2013 – The Winners! : BeerSweden | februari 4, 2013
  1. Anders skriver:

    Fan va kul!

  2. Anderson Hembryggeri skriver:

    Låter riktigt spännande, kommer definitivt att inhandlas 🙂