Omnipollo har fått en flygande start

| januari 25, 2013

Första ölen på Systembolaget, första bryggningen i USA, en målning på nya krogen Tørst i New York och så en bok om hembryggning på det. Vad säger man? Omnipollos Karl Grandin och Henok Fentie har fått en flygande start på det nya året. Och mer finns i planeringen, berättar Henok Fentie i en intervju om det som varit. Och det som är. Och det som komma ska. 

Omnipollos Henok Fentie och Karl Grandin. Foto: Gustav Karlsson Frost.

Omnipollos Henok Fentie och Karl Grandin. Foto: Gustav Karlsson Frost.

Men först. Det här.

Inför varje intervju försöker jag göra en analys.
Varför gör jag intervjun?
Vad ska den leda till?
Vad vill jag veta?
Varför gör jag det här?

Egentligen.

När jag ska träffa Henok Fentie på Omnipollo, så är det inte så svårt att göra en första analys. Jag vill veta om lanseringen av Nebudchadnezzar, jag vill veta mer om hans första öl Leon, jag vill veta om den förestående resan till USA och jag vill veta om namnen på ölen, etiketterna på ölen, om tankarna på framtiden. Om hans ölliv. Det är de enkla sakerna – de raka – de konkreta. Men så finns det ju annat….

Jag gör en lista på ämnena, för att inte glömma bort mig, jag gör en lista… men det är något som gäckar mig, det är något som inte riktigt kommer fram. Det är något jag vill fråga om under intervjun, det är något som ska stå på listan…. Något mer. Men jag kommer inte på det förrän jag är på väg dit.

Och kanske får jag svaret på frågan redan när jag stiger in på Bishops Arms på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Kanske får jag svaret redan där eftersom jag blir så förvånad – det är nämligen i stort sett fullt.
Trots att.
Det är januari.
Det är till och med sent i januari.
Det är dessutom Norrlandskallt ute och att det är fullt i baren, i matsalen och till och med på balkongen – det är förvånande.
Och kanske är det svaret på frågan.
Som gäckar mig.

För det som jag vill fråga Henok om handlar om drivkraften. Jag vill fråga honom om drivkraften bakom att göra öl. Drivkraften bakom att lägga en massa tid och pengar och engagemang och kärlek och…. vi har ju ett liv, eller hur? Varför lägger man det på….. öl?

Jag vill veta det.

Och jag inser också att jag vill veta det för min skull.
För min egen skull.
För din skull.
För vår skull. För att få reda på svaret på den där frågan som då och då landar i huvudet.
Varför?
Varför tänker jag på öl som jag gör?
Vad är det som gör att jag vaknar på morgonen och funderar på vad det kommer för ölnyheter idag?
Vilken bryggare ska gå ut med vilken ny skapelse?
Vilket bryggeri ska lansera ett nytt samarbete?
Varför är öl så intressant?
Det är nog det som jag vill ta reda på.
Egentligen.

Jag har en timme på mig.

Jag sätter mig vid ett bord på Bishops Arms, det finns två lediga bord på hela krogen, och ställer min öl på bordet. En Mikkeller American Dream. Jag hinner tänka att jag ju skulle ha beställt en Mazarin istället men nu var det låg alkohol på fat jag var ute efter och då var den här bäst. Kommer Henok märka? Kommer han bry sig? 

Omnipollo Freebeer.

Omnipollo Freebeer.

Två dagar före intervjun drack jag Omnipollos Nedbudchadnezzar för första gången och den var bra. Riktigt bra även om jag tror att den är bättre om några veckor när den blivit mindre “grön”. Omnipollo Nebudchadnezzar som vann pris på Stockholm Beer & Whisky Festival och som är Omnipollos femte öl? Sjätte? Hur fasen lyckas man med det? Hur går man och tar hela festivalpriset framför alla andra när man precis har börjat med sitt bryggande? Det är något jag måste fråga Henok om, tänker jag och sätter mig ned.

Henok Fentie är uppvuxen på Reimersholme på Södermalm i Stockholm. Han hade en gång en vision om att bli konditor och maten har alltid varit viktig i hans familj. Inte viktig som i “det enda som är viktigt” eller viktig som “vi driver flera restauranger och har det som jobb” utan viktig, helt enkelt. Ölen då – var den viktig när han växte upp? Fanns det i familjen? I släkten? Bland vännerna? Nej, säger han och berättar att han började plugga ekonomi. Där läste han i samma klass som Bicky Chakrabortys dotter, Bicky Chakraborty som driver hotellkedjan Elite och som också startade och driver Bishops Arms – idag på över 30 platser i Sverige. Efter utbildningen började Henok jobba med Bishops Arms och under 6 års tid var han med och byggde upp en massa nya pubar – och under de åren blev han intresserad av öl.

– När vi var i Köping för att etablera oss där så insåg jag någonstans vad jag var med om. Vi byggde om en restaurang som hade haft 3 kranar till en pub som hade 25 kranar. Det blev som en symbol på något sätt, berättar Henok. Jag var med och byggde upp en del av öl-Sverige.

Ölintresset hade vaknat och från att ha druckit vanlig lager så började Henok dricka annan öl, leta efter smaker i öl och tänka på öl. Men…. efter 6 år på Bishops Arms så följde Henok Fentie med sin flickvän till Belgien. Hon skulle studera där och han byggde på sin utbildning med ytterligare ett år, studerade och… började brygga öl.

– Det var i Belgien som jag började brygga öl på riktigt. Innan jag började på Bishops Arms drack jag bara vanlig öl men under åren där så började jag dricka annan öl. Det var en annan värld som öppnade sig. När jag sedan var i Belgien och hade lite tid över så kunde jag brygga. Hemma. I köket, berättar Henok Fentie.

Men det räckte inte med att brygga hemma.

– Det här kanske låter konstigt men jag hade ingen aning om att Mikkeller och andra bryggde på De Proef när jag tog kontakt. Det var bara en halvtimme till bryggeriet från där vi bodde så jag kontaktade dem och frågade om jag kunde brygga min öl där. Jag ville testa om det gick att skala upp mina idéer till en större bryggning och göra min egen öl helt enkel, berättar han. Jag bryggde prototypen hemma i köket och sedan testade jag den på deras bryggeri.

8 gånger fram och tillbaka för olika bryggningar på de Proef blev det innan Leon var född. Omnipollos första öl. Och dessutom Henoks första barn.

– Min son Leon föddes i november 2010. Och min öl Leon buteljerades den 2 februari 2011. Jag drack mycket Orval och Saison Dupont i Belgien och var väldigt inspirerad av dem när jag experimenterade med det som skulle bli Leon. Och vildjäst – jag ville ha vildjäst! Men till slut blev det champagnejäst. Det blev bättre så berättar Henok.

Med Leon i flaska och Leon i vagn så återvände Henok till Sverige och träffade Karl Grandin. Grandin som idag är delägare i Omnipollo och lika mycket Omnipollo som Henok. Grandin som är konstnär och som dessutom förstod vad Henok var ute efter.

– Vi träffades och satt och snackade. Några dagar senare skickade han några illustrationer som förslag på en etikett till Leon. Det var ett nyckelhål. Och det passade bra och var på något sätt en början, både på Leons liv och vårt öl-liv tillsammans.

Sedan de där första skisserna har Henok och Karl skapat Omnipollo tillsammans och Henok poängterar att Karl och han har samma påverkan på bryggeriet, de tänker och reser tillsammans. 

Omnipollos samling av öl.

Omnipollos samling av öl.

– Det är viktigt. Formgivningen och ölet ska fungera tillsammans och precis som vi försöker göra vår grej med ölen så försöker vi göra vår grej med formen.

Efter Leon dröjde det ett år till nästa Omnipollo-öl, Mazarin, som är döpt efter Karls son. Men före det bryggde Omnipollo en öl tillsammans med danska Evil Twin – Russian roulette. Eller två öl egentligen.

– Jag mejlade Jeppe på Evil Twin och berättade att jag druckit hans öl och gillade dem. Han mejlade tillbaka och frågade om vi inte skulle brygga en öl tillsammans. Sedan blev det varsin öl istället men med identisk flaska….

Russian roulette bryggdes på Amager bryghus i Köpenhamn och gjordes i två varianter – en IPA och en black IPA – både tappades sedan på samma flaska. Du köper en Russian Roulette och sedan vet du inte vilken av de två du får…… Boom!

Henok Fentie har ett gott rykte i ölvärlden. Inte bara för sina öl utan också för sin personlighet, en ödmjuk inställning och en kreativ kraft som driver utvecklingen framåt. När vi sitter och pratar där på Bishops Arms, långt inne i ett hörn uppe på balkongen, så kommer flera fram och hälsar och säger några ord. Det visar sig att Henok efter intervjun ska smaka på nästa öl i produktionen, Brewmance, som han gjort tillsammans med danska To Öl.

– Vi ska testa den lite senare med de som producerat honungen till ölen, jag hoppas de blir nöjda. Den är fatlagrad så jag har testat den kontinuerligt under lagringen och gillar den väldigt mycket, det ska bli kul att höra vad de tycker, berättar han.

Brewmance lanseras på Systembolaget i mars men före det kommer Nebudchadnezzar den förste februari, Nebudchadnezzar som vann första pris på Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas och som blivit älskad av alla känns det som. Hur känns det för Henok?

– Det känns fantastiskt och att den är beställd av bolaget i 15 000 flaskor är faktiskt helt otroligt. När den lanseras på Systembolaget så är det exakt två år sedan jag buteljerade den första ölen och att det finns utrymme för sådan här öl idag – det säger mycket om att ölintresset i stort, att smaken på öl börjar bli det viktiga.

Ölen kommer att kosta 39,90 kronor för en flaska på 33 centiliter och det är ett pris som är klart i underkant berättar Henok.

– Tittar man till kostnaderna för råvarorna så skulle den kosta upp mot 50 kronor. Men jag vill verkligen försöka få alla att smaka på den här ölen, jag vill att alla ska smaka riktig öl och förstå hur det kan smaka. Därför har vi tryckt ned priset så mycket som det bara går.

Omnipollo gjorde under hösten 2012 en öl som kallades Free Beer. Ölen gjordes tillsammans med danska Evil Twin och sponsrades av kedjan Bishops Arms och såldes för 35 kronor glaset – där den normalt sett skulle kostat kanske 3 gånger så mycket. Också för att få vanliga öldrickare att välja en ovanlig öl.

Där kommer vi in på det – drivkraften. Vad är drivkraften bakom detta ölexperimenterande?

– Jag vill att alla ska smaka hantverksbryggd öl, säger Henok. Jag vill att alla ska inse skillnaden och det är en stor drivkraft. Sedan handlar det om att det är roligt, det är kreativt, det är experimentellt och det är något som du kan göra själv. Man kan ju brygga väldigt bra öl hemma, alla behöver ju inte brygga på ett större bryggeri och sälja ölen.

Nästa destination på Omnipollos resa är USA. Om några veckor reser Henok och Karl till USA för att brygga sin första öl på amerikansk mark, på DOG Brewing i Maryland. Men innan det ska de hinna måla lite också. 

– Ja, Jeppe Jarnit-Bjergsø som driver Evil Twin Brewing, Brian Ewing på importören 12 percent och Brian Strumke från Stillwater håller på att öppna en krog i New York – Tørst. Karl har blivit inbjuden för att göra en målning där och jag har också bryggt en 11% Imperial IPA till invigningen, som ska skeppas över om några veckor – krogen ska öppna i februari/mars är det tänkt. 

Omnipollos Henok Fentie.

Omnipollos Henok Fentie.

Men sedan blir det bryggning på amerikansk mark?

– Ja, vår största marknad har kommit att bli USA. Det var vår importör i USA som föreslog att vi skulle brygga där och vi har haft kontakt med DOG Brewing och de verkar jättebra! 2013 är ett mörkt år och vi ska dit och brygga en imperial stout med lönnsirap i. Bryggverket är på 3500 liter men vi kommer att behöva brygga samma volym över två dagar eftersom att mitt knäppa recept kräver det berättar Fentie.

Kommer den ölen till Sverige?

– Den är tänkt för den amerikanska marknaden men Marc Schuterman på importfirman Brill & Co här i Sverige har sagt att han vill importera några flaskor hit så vi får väl se. Vi vill att allt vi gör ska komma till Sverige, det är ju här vi bor och lever så vi hoppas.

Hur är det – kan du tjäna några pengar på Omnipollo?

– Lite pengar tjänar vi – ibland, svarar Henok. Men både jag och Karl har turen att få hålla på med det här vid sidan om våra andra jobb. Han är illustratör och jag jobbar med PR och att vi sedan får göra öl – både hemma och på en massa andra ställen – är fantastiskt. Men jag tänker på öl nästan hela tiden, det blir lite för mycket av det ibland. Tycker mina vänner i varje fall!

Henok illustrerar sitt öltänkande med att berätta om sitt bröllop. För några veckor sedan gifte han sig och han la mycket tid på att tänka ut den perfekta öl-listan – på att hitta ölen som skulle passa just hans och hans frus bröllop. Med fat beställda och med en öllista som både representerade Omnipollos och andras öl så kom beskedet några dagar för festen att de inte fick serveringstillstånd och alltså inte kunde servera ölen…

– Jag fick dra till Systembolaget och köpa allt som var bra. Det är tur att det finns så mycket bra grejer men det var synd att jag inte kunde visa vad vi håller på med. Men det blev ett magiskt bröllop!

Och i tankarna ligger fler öl. Och en bok.

– Ja, vi kommer ut med en bok i maj, jag och Karl. Vi har skrivit på den ett tag.

Och den handlar om?

– Ja, hur man brygger öl, skrattar han.

Så klart.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth och Omnipollo 

Läs mer: Här är listan på alla öl som lanseras den 1 februari – däribland Omnipollos Nebudchadnezzar

Tags: , , , , , , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. The Big Flying Brewer Debate – Part 1 : BeerSweden | januari 31, 2013
  1. Alex skriver:

    Tack för en stunds klockren läsning!

  2. BeerSwedenJoel skriver:

    Tack själv!/Joel