Ölprovning med svenska öltrender

| januari 29, 2013

Sugen på att smaka på några av de svenska öltrenderna just nu? Då kan den här provningen vara något för dig – en provning bestående av 6 öl som var och en representerar en trend på den svenska ölscenen. Vi börjar med en lättare och slutar med det tunga artilleriet – precis som det ska vara. 

Fröslunda tjeckisk pilsner från Eskilstuna Ölkultur.

Fröslunda tjeckisk pilsner från Eskilstuna Ölkultur.

Falcon Raw no 9 från Falcon/Carlsberg
En öl producerad av den store jätten på den svenska ölmarknaden, Carlsberg, bryggd i Falkenberg. Lite vete och dessutom ofiltrerad vilket ger en syrlig, frisk och lite annorlunda öl. Representerar trenden att de stora vill vara små – eller i varje fall ge sken av att de är små. Intressant i både angreppsvinkel och smak.
Kan användas som fördrink eller till en lättare fiskrätt.

Fröslunda Tjeckisk Pilsner från Eskilstuna Ölkultur
En svensk variant på en minst sagt klassisk ölstil. Representerar traditionen från tjeckiska Plzen i ny tappning, här i form av växande bryggeriet Eskilstuna ölkultur som gått från medlemspub till att producera 100 000 liter öl under 2012. Rättfram variant med en liten egen twist….
Används som förrättsöl till en lättare rätt, kanske en räktoast eller en chèvretoast.
Beställningsöl.

St Eriks American Pale Ale från St Eriks bryggeri
En svensk variant på en betydligt modernare men minst lika allmän ölstil som pilsnern. I varje fall från de moderna svenska bryggerierna. Också ett exempel på hur tydligt det amerikanska inflytandet är på den svenska ölvärlden och ett exempel på hur humle styr smaken – här handlar det om humlesorten Cascade. Dessutom ett gammalt bryggerinamn som plockats upp igen och ett exempel på när importör möter bryggare och vad som händer då. Dåtid och nutid i samma flaska.
Används som dryck till huvudrätten, en rättfram stekt bit nötkött med sås och potatis. Eller liknande klassisk middagsmat.

Södra Maltfabriken IPA från Södra Maltfabriken
Ett lokalt bryggeri som har anhängare över hela Sverige – glokalt (nästan)! Södra ligger söder om Stockholm och bryggde 50 000 liter 2012 – här är deras IPA som är bra. Inte bäst men bra. Ölen finns med i provningen för att visa på en fortsatt stark trendöl – IPA:n. Storyn om IPA:n och dess moderna amerikanska tolkning må vara en repetition för en ölnörd men de flesta som inte är det känner inte till den – det är bara att lyssna. Och njuta.
Snygg till en ostbricka eller om man vill ta en pratpaus före desserten.

Södra IPA från Södra Maltfabriken.

Södra IPA från Södra Maltfabriken.

Beställningsöl.

Carnegie Porter från Carlsberg Sverige
Historia i form av ett varumärke som aldrig dör – nutid i form av ett svenskt-amerikanskt bryggeri som byggs i Hammarby sjöstad – Nya Carnegiebryggeriet. Också ett exempel på en etikett som ser ut som den “alltid” har gjort och klarar det med den äran. Kopplingen Brooklyn Brewery, Carlsberg Sverige och Carnegie är intressant för en hel ölvärld och varumärket är förmodligen öl-Sveriges absolut starkaste.
Används som perfekt komplement till en chokladintensiv efterrätt. Eller en kladdkaka. Eller bara en pralin.

Dugges Idjit!
La grande finale från Göteborg. Exempel på ett litet bryggeri som lyckats växa och växa in i nytt bryggeri utan att tappa fart eller kvalitet. Smuttöl i fin kvalitet som smakmässigt lyckas ligga i lager på lager på lager utan att tappa fokus. Tokbra öl helt enkelt.
Används istället för avec eller för den som hänger sig till sådana excesser – cigarr. Långsam-öl utmärkt för det där samtalet som alltid avslutar de bästa middagarna….
Beställningsöl.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Så provar du öl – ölexperten Fredrik Johansen guidar dig

Tags: , , , ,

Category: Bryggerier, Öl & Mat, Senaste Nytt

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Anderson Hembryggeri skriver:

  Smakade på en Falcon Raw i helgen då min lillebror hade köpt en. För att vara från ett av de stora bryggerierna måste jag säga att den var bra, men det känns som att man kan hitta mycket svensk öl av samma typ från hantverksbryggerier som jag personligen hellre lägger mina pengar på:
  Sigtuna Unfiltered Lager för att nämna en.

 2. BeerSwedenJoel skriver:

  Medhåll. Just den här provningen tog jag fram till en en grupp som inte hade så bra koll på den svenska ölscenen så jag ville ha en en öl som de kunde relatera till – med ett märke som de kände igen. Så de inte skulle bli rädda… Så den kom med som en liten ingångsöl kanske man kan säga. /Joel

 3. Men på det stora hela så måste man väl ändå gilla att de anstränger sig lite, och har man tur så slutar de inte här.
  Kanske kommer man i framtiden kunna beställa en Falcon Imperial Stout när man är på krogen? 😉

 4. BeerSwedenJoel skriver:

  Ja, det är roligt! Och en impy från Falcon, det vore något!

 5. Ismo skriver:

  Jag måste reagera på språkbruket. Har under flera år förargats av Jonas H Anderssons begrepp “snygg” om öl (pilsner.nu). Det är ett obegripligt ord i ölsammanhang och dyker upp i brist på beskrivande begrepp, men vad det betyder är högst oklart. Till min förargelse har även du Joel börjat använda begreppet, här och på bloggen öl och mat. I detta inlägg om IPAn från Södra maltfabriken. Vad menar du med snygg öl egentligen? Snygg till en ostbricka?

 6. BeerSwedenJoel skriver:

  Ah, ett av mina favoritämnen – hur beskriva smak med ord! Det är svårt! Men roligt…. Först och främst, när jag använder begreppet snyggt så hoppas jag att det i de flesta fall handlar om en öl som levererar kvalitet över medel i förhållande till den stil det handlar om. En öl som ligger i linje med det man förväntar sig och som dessutom ger en plusupplevelse. Sedan har jag säkert använt det i något sammanhang någon gång när det här inte riktigt är hållbart – det tror jag man får acceptera.
  Mer allmänt; när jag skriver omdömen om en öl försöker jag ta hänsyn till en massa parametrar (observera ordet försöker). Stil och utförande, nytt och gammalt, traditionellt eller modernt och så vidare är ganska självklart. Att det ska vara läsbart och ge läsaren något är en annan parameter. Vad menar jag med det? Jo, att om jag skriver i Allt om mat skriver jag annorlunda än om jag skriver i Expressen och förhoppningsvis annorlunda här på BeerSweden – ambitionen är på något sätt att nå just den förväntade målgruppen på ett eller annat sätt. Och en kort beskrivning i Expressen jämfört med en lång artikel på BeerSweden förväntas ha olika läsare så klart.
  Dessutom försöker jag alltid addera något som ger ett mervärde. Lyckas jag? Ibland…
  Att Jonas använder ordet snyggt lika ofta som jag gör det hade jag faktiskt inte tänkt på, jag kommer garanterat göra det i fortsättningen. Lägga märke till det alltså…..
  Allt gott, Joel