Nyhetskollen – Omnipollo, Tumble, Nausta, Bothnia och Klackabacken

| januari 17, 2013

Omnipollo – det vill säga Henok Fentie och Karl Grandin– är på väg att brygga sitt första öl i USA. I februari bär det av till Maryland och DOG Brewing Company – ett bryggeri där bland andra Stillwater brygger många av sina öl. Ölen? “A thick Imperial Stout with maple syrup” om man ska tro Henok Fentie…..

Drick! av Alf Tumble. Foto: Natur & Kultur.

Drick! av Alf Tumble. Foto: Natur & Kultur.

Alf Tumble, dryckesskribent och dessutom DJ, kommer i vår ut med en bok kallad Drick! Vin, öl och sprit med Alf Tumble – hemma och på krogen. Lång titel? Japp! Boken kommer i mars och beskrivs av förlaget Natur & Kultur såhär: “Vilket flygbolag har bästa vinlistan? Och vilken bärs gör sig egentligen bäst i garderoben? I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar – nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi”. Ska bli kul att läsa!

Alf Tumble är i vanliga fall dryckesskribent för Gourmet, Livets goda, Expressen Mitt kök, Fokus Krog och egna sajten Popit.nu. Bland mycket annat….

Nausta bryggeri – från Slagnäs långt upp i norr – kommer med sina första öl på Systembolaget den 1 februari. Till att börja med är det 4 öl som presenteras, en pale ale, en IPA, en brown ale och en stout.

Umeå håller på att utvecklas till Norrlands ölcentrum. Sedan tidigare finns U & ME Beer, inom kort rullar Darren Packman igång sin Beer Studio och dessutom är ytterligare två bryggerier på gång; Westerbottens bryggeri och Bothniabryggeriet. Det första verkar ha sikte på en lokal marknad, det andra bara på att säljas på Lottas krog i Umeå.

Skånska Kristianstad har också tillväxttankar på bryggeri-sidan. Först kom Charlis brygghus, sedan kom Kristianstads bryggeri och nu finns det ett tredje – Klackabackens bryggeri. Bryggeriet siktar på den lokala marknaden och kommer även ha en medlemspub om allt går som det ska.

Text: Joel Linderoth

Läs mer: Testa veckans kasse – tre bra öl

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Bryggerier, Listor, Senaste Nytt

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ola skriver:

    Hej Vet du vilka det är som ligger bakom Westerbottens bryggeri?