Gastropub med ölen i centrum på the Flying Elk

| januari 24, 2013

Vad händer om man tar en Guide Michelin-stjärnprydd krog och kombinerar den med den brittiska pubkulturen? En krog som placerat sig på första plats två år i rad i krogguiden White guide som vill skapa en bar med sin egenkomponerade öl? Jo, man får en 750 kvadratmeter stor krog i Gamla stan i Stockholm, en krog som presenterar sig med fyra olika delar och där öldelen sätts i centrum. Ett ölparadis kanske? Det handlar om the Flying Elk – ett nytillskott i den stockholmska krogfloran som lär locka många nya gäster. 

The Flying Elks byggnad i korsningen Lilla Nygatan och Tyska brinken.

The Flying Elks byggnad i korsningen Lilla Nygatan och Tyska brinken.

– Vi låter maten komma i första hand och sedan kombinerar vi den med en massa bra öl. Vi gör tvärtom på något sätt, det är nog inte så många som går på de bästa ölbarerna för att äta mat utan man går dit för att dricka bra öl, proklamerar Andreaz Norén när han visar runt i den byggarbetsplats som så småningom ska bli the Flying Elk.

– Vi sätter maten främst och matchar den med grym öl!

Andreaz Norén har rekryterats av krogmästarna på den högt prisade Frantzén/Lindeberg och är den som ska se till att den flygande älgen kan öppna “någon gång i mars” och han visar runt i lokalerna som just nu bjuder på alla möjliga typer av byggarbetsplatsrelaterade ljud och oljud. I ett hörn ligger drivor av gamla sladdar, i ett annat ett upplag med gipsskivor och vi får gå på plankor som ligger över knaggliga kullerstensgolv och väggarnas tegel och puts har instruktioner sprutmålade lite här och var.

– Vi kommer att ha en särskild ölbar här nere, berättar Andreaz Norén när vi kollat på cocktail-baren och gått en trappa ned. Tanken är att vi ska ha öl av alla de slag, omkring 100 flaskor och 8 på fat. Vi vill gärna trycka lite extra på kombinationerna med mat och kommer att servera så mycket som möjligt på större flaskor så att våra gäster kan dela flaska, lite som man gör med vin.

Norén har de senaste 5 åren jobbat tillsammans med kocken Niklas Ekstedt på Ekstedt och 1900 och dessförinnan var han med och startade Milk & honey i London. Han har en gedigen erfarenhet av krogverksamhet och det är definitivt ett måste när man basar över ett sådant här bygge; 30 personer kommer att jobba på the Flying Elk, den centrala ölbaren omgärdas av matsalar, cocktail-bar och vinbar och utbudet kommer att vara stort och med kvaliteten i fokus.

– Här är matsalen, berättar Norén och pekar mot ett renskrapat rum som vetter mot Mälartorget som i sin tur blickar ut mot Riddarfjärden. Två stenpelare i mitten av rummet vittnar om den italienska krog som låg här tidigare men i övrigt är allt italienskt-inspirerat borta, här ska bli en modern gastropub med brittiska referenser och då är det inte terrakotta, marmor och stuck som gäller.

Andreaz Norén på the Flying Elk.

Andreaz Norén på the Flying Elk.

– Det är Tomas Sandell som står för inredningen och även om det kommer att skilja sig lite från del till del så kommer han se till att allt hålls samman. Vi har bland annat fått designa egna Chesterfield-möbler och färgskalan kommer gå i brunt och grönt, avslöjar Norén.

Han berättar också att krogen kommer att brygga sitt eget öl på Gotland.

– Vi kommer att brygga vårt eget öl tillsammans med Johan Spendrup på Gotlands bryggeri. Vi gick ut till alla större leverantörer och fattade snabbt tycke för Johans filosofi kring ölen, han borgar för både kvalitet och experimentlusta, precis som vi vill att det ska vara, förklarar Norén. Vi kommer att åka dit om några veckor och brygga de två första brygderna och det kommer alltid finnas ett eget öl på fat i baren.

Vad kommer ni mer ha på fat?

– Förutom vår egen öl kommer vi ha 6 kranar med andra öl från Gotlands bryggeri och sedan kommer vi alltid ha ett gästfat där vi just nu håller på och funderar över vad vi ska börja med.

Kommer ni satsa på någon särskild typ av öl?

– Nej, inte mer än att vi vill ha ett brett och bra utbud. Själv är jag väldigt svag för belgisk öl, med dess sötma, och den är bra till maten också. Vi kommer även att ha mycket svenskt, kanske upp mot en fjärdedel av flaskorna om det går som vi tänkt, berättar han och nämner öl från Omnipollo och Närke kulturbryggeri som sådana som de vill kunna servera i baren.

Platsen i Gamla stan känns väldigt väl uttänkt och det är den också även om krögarna bakom nysatsningen länge letat efter en ny lokal – de har kollat på så många som 70 lokaler innan de insåg att krogen mitt emot skulle passa perfekt och köpte den. Därmed sällar de sig till en ganska aktiv del av öl-Stockholm med Monks St Eriksbar bara några kvarter bort och Pubologi, 19 glas, Liffey Wirströms och Monks stora porterhouse i samma område. Gamla stan som öl-eldorado börjar bli väldigt intressant för både stockholmare och turister.

– Björn Frantzén som driver Frantzén/Lindeberg har haft tankar på en gastropub länge och han har kollat på en massa lokaler. Men den här är perfekt, den ligger mitt över gatan från moderkrogen och vi kan erbjuda allt – en drinkbar, en vinbar, en ölpub och en riktig matsal – det blir en bra mix. Och vi tror också att vi kan locka flera olika publiker även om vi framförallt siktar på stockholmarna först och främst.

The Flying Elk från Mälartorget.

The Flying Elk från Mälartorget.

På vandringen genom den totalt urblåsta lokalen ser man i ett av källarrummen stengrund sticka upp genom golvet och Andreaz Norén förklarar.

– Det här är ju Gamla stan och man får inte göra vad som helst med fastigheten direkt – det är mycket regler som styr så klart. Och är det inte regler som sinkar oss så är det annat. Här hade vi gjutit golvet och när vi kom hit dagen efter så hade berggrunden rest sig litegrann och spräckt hela gjutningen. Under natten hade det sprängts för Citytunneln en bit härifrån och det påverkar tydligen. Så det måste göras om…

Följer man the Flying Elk på Twitter (@Theflyingelk) så kan se att det inte är några dussinrätter som teamet i köket kommer servera. Pulled pork sandwich, “Hot dog”, Truffled triple Mac & cheese, Vin jaune hollandaise, Eton Mess, Colcannon och Joe’s Special är några av de rätter som Björn Frantzén har twittrat om och förberedelserna är minutiösa och detaljrikedomen är stor; tallriksdesign, inredning, golv-val, logga – nästan allt kan man följa på Twitterkontot som får fler och fler följare för varje dag. En av de vanligaste frågorna är när the Flying Elk öppnar….
– Vi öppnar i mars! berättar Andreaz Norén. Om allt går som det ska!

En modern gastropub med hög kvalitet och ambitiös experimentlusta på mat och dessutom en ölbar mitt i krogen – det är kanske det som Stockholm saknar? I mars kan du ta en första titt och testa om det passar dig. Risken är att du kommer att gilla det….

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Bar Central bjuder på en effektiv öllista

Läs mer: Prenumerera på BeerSwedens nyhetsbrev

Tags: , , , , , , , ,

Category: Krog & Bar, Senaste Nytt