Fläskkarré med bacon, fänkål och örter – tre öltips

| januari 30, 2013 | 0 Comments

Lite italiensk inspiration i den här fläskkarrén som får sin smak från sältan i baconet, de många örterna och tuggig fänkål. Försök  att skära så att fläskkarrén blir så ”lång” som möjligt – det blir lättare att skära i snygga skivor då. Om den är god? Den är seriöst supergod… 

Fläskkarré med örter och bacon.

Fläskkarré med örter och bacon.

 

Ingredienser:

  • cirka 1 kilo fläskkarré
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • smör

Fyllningen:

  • 1 paket bacon, skuren i strimlor eller i kub
  • 1-2 tsk torkad rosmarin (i smulor)
  • 1-2 tsk torkad timjan (i smulor)
  • 1 rejäl fänkål, finhackad
  • 1 tsk salvia, torkad (i smulor)
  • 1 dl persilja, finhackad
  • en nypa chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök, fint hackad
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär ett snitt i köttet och försök att få köttet att bli så ”långt” som möjligt.
  3. Salta och peppra köttet lätt.
  4. Blanda fyllningens ingredienser blanda rejält. Alla smakerna ska hamna på alla delar i rullen.
  5. Sprid fyllningen på köttet och rulla sedan ihop köttet till en rulle.
  6. Bind ihop köttet med ett steksnöre.
  7. Stek köttet runt om i smör och olivolja och lägg det sedan i en form som kan gå i ugnen.
  8. In med köttet i ugnen med stektermometer i och låt den gå klar i ugnen. En halvtimme före köttet är klart kan du, om du vill, lägga i potatis och rotfrukter som kan köras klara samtidigt. Köttet i ugnen kommer att behöva ungefär 1 timme och 15 minuter, kanske lite mer – köttet är klart när termometern visar 70 grader.
  9. Lägg köttet på aluminiumfolie och låt det vila i 10-15 minuter innan du skär det i snygga skivor.
  10. Servera med potatis eller pasta eller rotfrukter.
Sötman i det ugnsstekta köttet, örterna med sina fina smaker och så vitlöken…. Många öl som funkar bra! Här är tre varianter att prova.

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri – den här klassikern har vad som krävs, en frisk maltighet och läckra humletoner ovanpå. Spelar bra med sötman och fungerar även som törstsläckare på ett fint sätt.

Saison från Brekeriet – det syrliga, lite svårbestämda i denna öl ger en riktig kick till örterna och stekytan. Finfin öl som passar snyggt till många maträtter där fläsk och kyckling kanske är de bästa medspelarna.

Fuller’s India Pale Ale - en brittisk IPA som med bra fyllighet bjuder till fina matkombinationer. Kanske lite för besk för vissa men inte alls lika besk som sina amerikanska kompisar! Njutbar i flera glas.

Text, foto och recept: Joel Linderoth

Social Share Toolbar

Tags: , , , ,

Category: Öl & Mat

Leave a Reply