Carlsberg och Brooklyn bygger bryggeri i Stockholm

| januari 4, 2013

Årets mest förvånande nyhet? Carlsberg, amerikanska Brooklyn brewery och “investerarklubben” D Carnegie startar Nya Carnegiebryggeriet. Nya Carnegiebryggeriet kommer att bli ett bryggeri, en restaurang och en ölskola och placeras i den gamla Luma-fabriken söder om Södermalm i Stockholm. 

Nya Carnegiebryggeriets byggnad.

Nya Carnegiebryggeriets byggnad.

– Nya Carnegiebryggeriet ska bli ett nytt bryggeri som förenar innovation, tradition och kvalitet, säger Joakim Losin som blir VD för det nya bryggeriet. Jag ser bryggeriet som en manifestation och hyllning till vår svenska ölkultur som återigen blomstrar, fortsätter Losin.

Varumärket Carnegie har i ölkretsar existerat sedan 1836 och är ett av de tyngsta namnen i den svenska ölportföljen, ja  förmodligen den mest kända. Att Carlsberg och Brooklyn nu tar steget fullt ut och bygger ett mikrobryggeri mitt i Stockholm får betecknas som smått sensationellt och visar att Carlsberg vill vara med och påverka den moderna mikrobryggskulturen i Sverige.

Henric Byström som är PR-chef på Carlsberg Sverige berättar att Brooklyn Brewery ska stå för driften av bryggeriet.

-Deras kunskap från att driva ett småskaligt bryggeri tillsammans med deras kreativitet borgar för en bra start, säger han.

Så här säger Garrett Oliver på Brooklyn Brewery om projektet.

– The Brooklyn Brewery will manage and operate the project through a wholly owned Swedish subsidiary, and Brooklyn Brewmaster Garrett Oliver and his team will be brewing special Brooklyn beers and developing new beers for the New Carnegie brand.

– We love Stockholm, and the whole Brooklyn brewing team is looking forward to their stints at Brooklyn-New Carnegie. We’re going to have a lot of fun brewing and creating beers with our Swedish team, säger Garrett Oliver i en kommentar.

Byggnaden som det nya bryggeriet ska byggas i är en industrilokal som byggdes på 30-talet och som ligger i Hammarby Sjöstad. Den ligger strategiskt placerad med direkt anslutning till färjor både till Södermalm och centrala Stockholm och kan dessutom nås med spårlinje från Globenområdet i södra Stockholm. Ett perfekt läge på alla sätt i en del av Stockholm som ännu inte riktigt fått sin karaktär – det här kommer att bidra rejält till det.

Bryggeriet beräknas vara klart för att starta under slutet av 2013.

Text: Joel Linderoth
Foto: Carlsberg Sverige

Tags: , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gnoff skriver:

  Mycket spännande!

 2. Aaron skriver:

  Yeah! Another attempt by carlsberg to take over the micro-market before its had time to bloom! And with the help of one of the “monsters” of craft beer! Can’t wait to taste the perfectly filtered, wonderfully pasteurised creations they come up with…..

 3. Roger skriver:

  Kommer det att finnas en pub i anslutning till bryggeriet?

 4. Roger skriver:

  Oops, kanske skulle ha läst ingressen också. 🙂

 5. Enrico skriver:

  Agreed. The idea with a micro-brewery and on this location is great. The involvement of Carlsbergs ruins it all. Both from an image point of view and I have in addition seen the investmantproposal. One of the least attractive I have seen!