All In Brewing – kompromisslösa ölambitioner i Göteborg

| januari 7, 2013

Vilket är Sveriges mest intressanta bryggeriprojekt just nu? Svårt att säga så klart men göteborgska All In Brewing ligger bra till med sin kompromisslösa attityd till öl och smaker. Och med sina samarbetsbrygder. Nu i januari kommer deras första samarbetsöl som gjorts tillsammans med italienska Toccalmatto – en humlefull lageröl som lanseras på flera ställen i Sverige. Vi frågade en av grundarna till All In Brewing – Pelle Frost – om bryggeriets planer. Och ja, om du känner igen namnet Pelle Frost så är det samme man som du ofta hittar bakom disken på några av Göteborgs bättre ölkrogar…. 

All in brewing - nytt bryggeri i Göteborg.

All in brewing – nytt bryggeri i Göteborg.

Ni är på gång att starta ett bryggeri – hur ser planerna ut?
– Vi polerar just nu recept i vår Braumeister, parallellt med det drar vi igång ett collab-projekt med de bryggerier som har lust och ork att samarbeta med oss. Detta tjänar två syften, öl åt folket och kunskap till oss. Tanken är att vi skall ha ett eget bryggeri på plats inom ett år. 

Vad har ni för mål med bryggeriet?
– Kan inte Göteborg flytta till San Diego får San Diego flytta till Göteborg.

 Vilka ölkulturer inspireras ni mest av?
– För oss är det enkelt – USA för modet och uppkäftigheten samt Tyskland för skickligheten och mumsigheten. Med det sagt vill vi understryka att vi – i vår svenskhet – älskar alla typer av öl så länge det inte lämnar oss traditionellt oberörda. Vi omfamnar alla öl så länge själ och kvalité är i fokus. 

Kommer ni att samarbeta med några särskilda krogar ? Siktar ni på andra samarbetspartners?
– Vi är rätt modesta, vårt mål är att brygga världens bästa öl! Om inte viljan finns att köpa våra produkter är det fritt fram att köpa in det näst bästa…

Vilka är det som är med och startar bryggeriet?
Organismen ser ut som följer:

Hjärta – Andreas G har under oöverskådlig tid älskat öl. Proffstyckande, receptkonstnär och filosof.
Själ – Pelle har aldrig tvivlat på sin kärlek till maltdryck. Öl-mentor med affärsförnuft och ovillkorligt driv.
Hjärna – Victor är malt, humle, jäst och vatten. Utbildad, vetgirig och irriterande bäst.
Muskler – Andreas F drack öl innan du föddes. Seniorsäljare med fingertoppskänsla gällande marknad.
Mage – Shayne kan mer om öl och mat i kombination än vad du trodde var möjligt. Gastronom med öga för god smak.
Fingrar – Marcus knappar i cyberspace och inviger oss i framtiden. All In goes digital.
Nerver – Person X har kapacitet att även smickra en kallhamrad öl-vän. Med sin kunniga, skrämmande charmanta och ovillkorligt älskvärda stil kan X till och med sälja öl till IOGT-NTO.

Hur är öl-scenen i Göteborg idag tycker ni?
Rover och Ölrepubliken är två bra ställen (!). Vi älskar även Haket och Tre Små Rum. Publikmässigt är det en göttig blandning av supernördiga ratebeer-tomtar, drivna ölbloggare och ”normala” ölälskare. Men det som verkligen har exploderat är viljan och kunskapen att brygga öl – både som amatör och proffs. Vi har bra kontakt både med många av stadens kommersiella bryggerier och flera amatörbryggare med kommersiella ambitioner. Vi är glada att vara en aktiv del av Sveriges mesta västkustiga bryggerivästkust.

Hur kommer ni förändra den?
– Vi vill tro att vi kommer förbättra någonting redan fantastiskt. Om allt går som det är tänkt kommer det finnas fler tropiska pale ales och käftsmäll-lika Imperial Stouts att tillgå vilket i sin tur förhoppningsvis kommer göra folk gladare. Glada människor är fredliga människor. Således är målet med bryggeriet att skapa fred på jorden med hjälp av öl, så en viss press känner vi självklart av. Om det första alternativet faller igenom får det bli genom att söndra och härska……

När kommer er första öl?
– I januari kommer vår första samarbetsbrygd tillsammans med italienska bryggeriet Toccalmatto. Det blir ett humlepackat lageröl på cirka 7 % ABV som vi har bryggt tillsammans med det italienska mikrobryggeriet Toccalmatto. Humlesorterna som använts är Citra, Nelson Sauvin och Stella. Big Lager släpps nu i januari och vi kommer att lansera den på flera ställen runt om i Sverige.

Till sist, vilken öl dricker ni helst just nu?
– En öl-lunch på All In Brewing består av:

* Knastertorr, väl-humlad lager till förrätt.
* Juice-ig, mega-blek IPA till huvudrätt.
* Malt-stinn Imperial Stout till efterrätt.

Text: Joel Linderoth 

Läs mer: Carlsberg och Brooklyn bygger bryggeri i Stockholm 

Läs mer: Bar Central med sikte på klassisk öl


Tags: , , , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt