Vegetarisk pizza, recept, med öltips

| december 8, 2012 | 3 Comments

Pizza! Bara ordet kan få den mulnaste på gott humör och det kan nästan bli ännu bättre om du gör den själv. Då kan du välja helt och hållet vad du vill ha på! Härligt! I den här har vi valt kantareller och halloumi som ingredienser – sältan och den lite mustiga svampsmaken ger en skön kombination som passar bra till öl. Som vanligt hittar du tre öltips under receptet.

Kantarellpizza med halloumi. Öltips hittar du längst ned under receptet.

Kantarellpizza med halloumi. Öltips hittar du längst ned under receptet.

Ingredienser till pizzadegen.

  • 25 gram jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten – 37 grader
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  1. Lägg jästen i en bunke, delad i små bitar.
  2. Rör i vattnet till jästen löser sig.
  3. I med olja, salt och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta ihop degen så att den blir smidig.
  5. Täck över degen med en jäsduk och låt den jäsa i en timme ungefär.
Ingredienser, topping.
  • 1 1/2 dl färska kantareller
  • 1 1/2 dl tacosås eller smaksatt tomatsås
  • 1 skivad halloumi
  • 1 rödlök, tunt skivad
  1. Slå på ugnen på 225 grader.
  2. Lägg kantarellerna i olivolja en kort stund.
  3. Baka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Lägg på taco/tomatsås, sedan halloumi och lök.
  5. Lägg på kantarellerna överst.
  6. Ställ in plåten i ugnen och låt den gräddas i cirka 10 minuter. Håll koll så den inte bränns.
  7. Skär upp och njut!
Sälta och lite jordigt, det låter som en pale ale skulle smaka bra! Gärna med brittisk grund för att få en lite mustigare, maltigare känsla – ja, här är tre tips på öl som funkar bra till pizzan.

Black Isle Organic Pale Ale – precis lagom med sötma och fyllighet och med en trevligt accentuerad beska är den här ruskigt effektiv till maten. Ekologisk från Skottland dessutom. 

Oppigårds Golden Ale – något mindre söt jämfört med den förra men med samma friska beska. Apelsin och aprikosfruktig ger en lite, lite friskare upplevelse som är minst lika bra. 

Sigtuna Dunkel Lager – en mörk lager plockar fram mustigheten i svampen på ett tydligare sätt och gör upplevelsen lite mjukare, dovare. Den här är inte bara prisvärd – den är bra också!

Text, recept och foto: Joel Linderoth 

Läs mer: Här hittar du alla våra recept- ett nytt varje vecka

 

Social Share Toolbar

Tags: , , , , ,

Category: Öl & Mat, Senaste Nytt

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Systembolaget levererar : BeerSweden | december 19, 2012
  1. Oscar skriver:

    Varm ugn!

Leave a Reply