Veckans kasse – julöl, amerikanskt och en singelhumlad sörmlänning

| december 13, 2012

Jämtlands Julöl (11382) Jämtlands bryggeri, 6,5 %, 50 cl, 25,90 kronor
Den här sålde fjärde mest av alla julöl förra året och redan det är fantastiskt – den kostar ändå 26 kronor! Men bra spridning och bra kvalitet gör jobbet och det är en väldigt bra allround-öl med kombinationen fruktig apelsin och mörkt bröd och lite sötma. Perfekt till den breda smakfloran på julbordet och en öl som inte skrämmer bort någon samtidigt som den inte är opersonlig. Kan vi hoppas på samma försäljningssuccé i år?
Finns i 371 butiker. 

Jämtlands julöl från Jämtlands bryggeri.

Jämtlands julöl från Jämtlands bryggeri.

Santa’s Little Helper (11756) Port Brewing, USA, 10 %, 65 cl, 99 kr
Den här lilla (?) nissen gör verkligen skäl för sitt namn – den hjälper nog alla tomtar som får njuta den. Dov doft av tjära och lakrits. Syrlig, intensiv smak med rökigt lakritsavslut. Bra amerikansk jultillskott som har hög njutningsfaktor.
Finns i 61 butiker.

Stenby Single Hop (89563) Eskilstuna Ölkultur, 5,6 %, 50 cl, 32,40 kronor
Eskilstuna Ölkultur gör en serie singelhumlade öl, alla med samma maltbas, och det här är varianten med Nelson Sauvin. Maltigt stabil och en ganska tydlig Nelson-profil gör att den klarar provet som singelhumlad med den äran. Riktigt roligt att testa denna mot de andra singelhumlade ölen i serien – man lär sig om humlesmakerna. Och det är gott.
Finns i 3 butiker i Eskilstuna-trakten och i beställningssortimentet.

Sigtuna Midvinterblot (11304) Sigtuna Brygghus, 8 %, 33 cl, 22,90 kronor
En riktig vinteröl – mörksvart, fruktig, lakritsig, chokladig och väldigt välsmakande. Perfekt format i sina 33 centiliter och en öl som till och med kan servera den tyngsta ölnörden utan att den rynkar på näsan. Det är inte illa för 23 kronor!
Finns i 183 butiker.

Erdinger Weissbier Dunkel (1542) Erdinger Brauerei, Tyskland, 5,3 %, 50 cl, 21,90 kronor
En veteöl mitt i vintern? Ja, det är inte så dumt som det låter. Den här är kanske inte i mästarklass men den gör sitt jobb och ger lite tysk närvaro i ditt ölglas och en läskande variant i mörkret. Maltig grundton med lite chokladnyanser passar den bra till den där lååååångkokta grytan som du gör i mellandagarna. Mellan snöskottningen och pulkaåkningen och långläsningen.
Finns i 19 butiker.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Här är våra tidigare kassar – alla nästan lika välkomponerade

Tags: , , , , ,

Category: Bryggerier, Listor, Recensioner, Senaste Nytt, Veckans Kasse