Veckans kasse – 2 x IPA, lakrits från Danmark och stout

| december 6, 2012

En lysande samling öl om jag får säga det själv…. Två fina IPO:r, en storhet från Belgien och så en dansk porter och en sörmländsk stout. Lovely! 

Mohawk India Pale Ale från Mohawk Brewing.

Mohawk India Pale Ale från Mohawk Brewing.

Mohawk India Pale Ale (89173) Mohawk Brewing/Dugges, 6,9 %, 33 cl, 26,90 kronor
Den här är så fin! En riktigt fruktig (citrus och aprikos)  IPA som i 33 cl-flaskan är perfekt att värma sig med en sen kväll med snö fallande utanför fönstren. En liten lätt rostad ton och en mycket trevlig beska som avslutning. Vinteröl? Japp!
Finns på 4 bolag i 031-trakten och i beställningssortimentet.

Modus Hoperandi India Pale Ale (1539) Ska Brewing, USA, 6,8 %, 35,5 cl, 22,90 kronor
En IPA till? Ja, inte för att jag tror att det behövs men visst vore det smart att markera för Systembolaget att den här ska vara kvar. Nu i en färsk variant som är på väg ut på hyllorna. Jämfört med Mohawks variant är den örtigare, talligare och med något tydligare sötma. Dags för provning kanske?
Finns i 44 butiker.

N’Ice Chouffe (nr 11364) från Brasserie d’Achouffe, Belgien, 10 %, 75 cl, 56,90 kronor
Det kommer en kväll den här månaden då allt bara känns för mycket. Då du sjunker ihop inför arbetsbördan, matlagandet och förpliktelserna som tornar upp sig i kalendern. Då kan man lätt bara ge upp och stirra apatiskt in i väggen tills man…. Det är då den här söta filuren från Belgien dyker upp och skärper sinnena. Ett glas (men bara ett!) att smutta på under en arbetssam kväll håller garanterat dysterkvistarna stången och dessutom smakar det bra också!
Finns i 203 butiker just nu.

Lakridsporter (89641) Det lille bryggeri, Danmark, 5,7 %, 50 cl, 52,30 kronor
Den här danska portern är en dröm för den som gillar sötlakrits som tongivande smak i sin öl. Mjuk, följsam och med bra fyllighet är det lakritsen som gnider runt och gör jobbet och gör det väldigt bra.
Finns i 1 butik i Malmö och i beställningssortimentet.

Nils Oscar Imperial Stout (89473) Nils Oscar, 7 %, 33 cl, 25,70 kronor
Av alla imperial stouts från svenska bryggerier så är detta en som jag kommer tillbaka till gång på gång. Skälet? Den är lagom. Det kan man kanske säga är en dålig egenskap men dess lagom rostade, lagom kaffeiga, lagom fylliga personlighet gör att den funkar bra till både många maträtter och många personer. Utan att vara menlös. Kan vara läge att testa – igen!
Finns i 3 butiker i Nyköping och i beställningssortimentet.

Text: Joel Linderoth
Foto:
Joel Linderoth

Läs mer: Här är våra tidigare kassar – en ny varje vecka!

Tags: , , , , ,

Category: Recensioner, Senaste Nytt, Veckans Kasse

Comments are closed.