Nynäshamns Ångbryggeri – en 15-årig ölhistoria

| december 4, 2012

Handlar det om galenskap? Eller den perfekta gruppdynamiken? Eller bara en till ölet obegränsad kärlek? Någonting speciellt är det i varje fall – det inser man när man besöker Nynäshamns Ångbryggeri och tar del av deras historia. Bryggeriet har gått från att vara en udda fågel i den svenska ölbranschen till att vara en producent som alla förhåller sig till – på ett eller annat sätt. Och det har tagit 15 år. 

Nynäshamns Ångbryggeri - fat på fat på fat.

Nynäshamns Ångbryggeri – fat på fat på fat.

Det tar 1 timme och 5 minuter att åka från Stockholm till Nynäshamn. På den tiden hinner man inte bara se Stockholms förorter förvandlas till landsbygd, man hinner också läsa boken om Nynäshamns Ångbryggeri som kom ut tidigare i år. Och gör man det, läser boken alltså, så blir det nästan som att man känner personerna på riktigt när man träffar dem på bryggeriet. Man har varit med om deras historia, man har förstått hur resan till idag har varit och man känner till deras olika kompetenser.

Innan vi kommer fram till Nynäshamn så tar vi historian snabbt; ett gäng killar bildar en ölklubb, en klubb som reser till bryggerier runt om i Europa och som startar fester hemma i Nynäshamn. Som skapar en pub, som köper in alla möjliga och omöjliga öl och som till slut startar ett bryggeri. Ett bryggeri som i år fyller 15 år och som gör det med ett så gott rykte att all öl de producerar säljer slut och där kunderna är fler än vad bryggeriet förmår leverera till.

På sommaren är Nynäshamn en sjudande sommarstad, en dag i november är det betydligt lugnare och kallare och genom centrum passerar man ett Konsum, några klädaffärer och ett konditori. 
Nynäshamn ser ut som städer i Sverige gör mest om det inte vore för det där bryggeriet. 
Som ligger mitt i stan. Och där man så fort man kliver in i det möts av de där personerna som man just läst om i boken. De är där allihop.

Thomas Hansen, den sociale som ser till att ölen kommer ut till konsumenterna. Lasse Ericsson, bryggaren som vet hur man ska vrida på receptet för att det ska smaka bra Pelle Hedlund, snickaren som bygger och bygger och bygger. Och så “Cribba” Johansson, mannen som vet hur man bygger ihop ett bryggeri och som vet hur man kröker ett rör och som utan vars kompetens det knappast hade funnits ett bryggeri idag. Den enda jag inte träffar är Tony, bryggeriets VD och strateg som ser till att de ekonomiska delarna fungerar.

Nynäshamns Ångbryggeris öl har balansen som främsta kännetecken. Oavsett om det handlar om en brittiskt influerad bitter som deras Bedarö eller om en IPA som deras Indianviken eller en lager eller en porter så är de väl balanserade mellan malt, beska och sötma – det är balansen som är det grundläggande. Det är det som är Nynäshamns profil.

Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri.

Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri.

– Vi gör den öl som vi själva vill göra. Det är många som kontaktar oss och vill samarbeta om olika öl men för det mesta är det inget för oss, vi gör vår öl helt enkelt, förklarar Marcus Wärme som jobbat med bryggeriet under lång tid och bland annat designar etiketter, fotograferar och ser till att bryggeriets hemsida uppdateras.

– De enda vi ölmässigt samarbetar med är krogarna Oliver Twist och Akkurat och Ölrepubliken och Rover i Göteborg. De är nästan som medarbetare i bryggeriet, vi har alltid arbetat tillsammans, fortsätter han.

Bryggeriet har sakta men säkert vunnit Nynäshamnsbornas kärlek även om det fortfarande finns de som undrar om de har riktiga jobb vid sidan om den där ölhobbyn. 

– Jag tror att vi gjort en ganska stor insats för ölkunskapen i Nynäshamn. Det var ju där det började, vi ville lära oss och andra om öl. Och vi fortsätter att göra det, berättar Marcus Wärme.

Han berättar att de har bryggerivisningar 2-3 gånger i veckan och att genom åren fått ett ganska bra rykte bland Nynäshamnsborna.
– Det är nog ganska många som är lite stolta över oss även om vi fortfarande får de där frågorna om vi verkligen kan leva på ölverksamheten. Det är nog en del  som fortfarande tror att vi har en ölklubb där vi träffas och testar öl och har lite roligt tillsammans när det i själva verket har blivit en ganska stor verksamhet.

Nynäshamns Ångbryggeri ligger verkligen mitt i centrala Nynäshamn och fastigheten är tämligen anonym, det enda som avslöjar att det ligger ett bryggeri i lokalen är en skylt med Nynäshamns välbekanta logotyp. Inne i fastigheten är det desto tydligare, varje del av huset är tydligt och klart inriktad på en och samma sak – öl.

Väl inne i fastighetern leder en korridor in till själva bryggeriet, ett bryggverk på 2500 liter som körs i 8 bryggningar i veckan, måndag till torsdag. Fredag är rengöringsdag och då städas hela bryggeriet. I lokalen bredvid bryggverket står jästankarna och lagringstankarna och i ytterligare ett rum står flasktappningslinan – den till dags dato största investeringen i bryggeriets historia.
– Den kostade 4 miljoner kronor och när den kom till oss blev vi väldigt nervösa för den var  så stor. Men den kom in – med en marginal på 2 centimeter! berättar Lasse Ericsson som är huvudansvarig för bryggandet på Nynäshamn.

Råvara i närbild.

Råvara i närbild.

Investeringen innebar slutet på ett intensivt och tungt arbete, tappningen på flaska. Efterhand som produktionen ökade från år till år så hade flasktappningen ökat på samma sätt och det var många ryggar och axlar som hade tagit hårt stryk.
– När vi tryckte på knappen och maskinen satte igång började vi nästan gråta, det var en lycklig stund – kanske den lyckligaste i bryggeriets historia, säger Lasse.

Nynäshamns Ångbryggeris historia blir på många sätt en resa genom den svenska moderna ölhistorian I en tid när svensken i gemen inte kände till något annat än ljus lager så kom det ett bryggeri och började brygga ale. I en tid när många svenska bryggerier skulle hitta köpare med fräsiga engelska namn så valde Nynäshamns Ångbryggeri att namnge sina öl efter lokala geografiska platser och på det sättet vara långt för sin tid och sin omgivning. Och de har dessutom varit inspiratörer för många andra bryggerier.

– HG från Närke Kulturbryggeri har varit praktikant här och Dugge från Dugges var också här innan han drog igång. Likaså Kjetil från Nögne Ö, berättar Marcus Wärme och visar på hur nära de olika ölbryggerierna står varandra. Om det går så hjälps man åt helt enkelt.
– I somras ringde det på dörren och när jag öppnade stod där en man som ville köpa boken om bryggeriet. Det visade sig att mannens son hade köpt vårt gamla bryggverk och han vill kolla om det fanns några bilder på bryggverket i boken.

I Sverige finns det lite slarvigt tre kategorier av bryggerier; de jättestora, de jättesmå och så några stycken däremellan. Där hittar du bland andra Jämtlands bryggeri, Nils Oscar och så Nynäshamns ångbryggeri.

Malt. Malt. Malt.

Malt. Malt. Malt.

Nynäshamns bryggeri brygger idag 600 000 liter per år och de har en grundportfölj på omkring 15-16 öl i den vanliga produktionen. De är 12 stycken anställda i företaget och omsatte under 2011 dryga 20 miljoner kronor med en vinst på dryga 1 miljon kronor. Omsättningen har nästan fördubblats på tre år och just nu funderar man på att försöka öka produktionen ytterligare.

 

– Vi har planer på att köpa större lagringstankar men det är inte riktigt bestämt ännu, berättar Marcus Wärme. Men det vore roligt att kunna göra mer öl så det kanske blir så ändå. 

I bryggeriet har man ocksåen pub där man efter bryggerivisningen kan sitta ned och äta och dricka bryggeriets öl. Puben är ljust och stilrent inredd och när vi sitter där och pratar så kommer Pelle Hedlund gående. Pelle är den som bygger det mesta i bryggeriet och just nu håller han på att bygga en veranda där maten till decembers julbord ska stå. Genom dörren ser vi det trärena bygget och långt borta anas vattnet som alltid känns som om det är i närheten.

Lagringstankar på Nynäshamns Ångbryggeri.

Lagringstankar på Nynäshamns Ångbryggeri.

– Vi gör det mesta själv här på bryggeriet. De gånger vi tagit in konsulter så har det för det mesta inte blivit så bra, berättar Marcus Wärme.

Och kanske är det en av delarna till Nynäshamns Ångbryggeris framgångar. Att de vuxit sakta men säkert, att de består av en kärntrupp av medarbetare som då och då plockat in nya kompetenser när det behövts och att de inte varit tvungna att dra in pengar snabbt utan kunnat växa i takt med efterfrågan. 

Så hur ser framtiden ut?

– Det vet vi inte så klart. Men vi kommer att vara kvar i Nynäshamn så klart, förklarar MarcusWärme. Det är väldigt bra att vara här och det är en förutsättning för våra framgångar. Och alla som kommer hit och hälsar på oss verkar gilla det. I samband med Stockholm Beer & Whisky Festival i år så var bryggarna från Ska Brewing i USA här. Vi åkte ut i skärgården med dem och hängde en dag. De sa att det kommer de aldrig att glömma!

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Flasktappningsanläggningen på behörigt avstånd.

Flasktappningsanläggningen på behörigt avstånd.

 

 

Tags: , , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt