Blekinges första bryggeri startar snart

| december 15, 2012

Ett av många bryggeriprojekt som är på gång i Sverige är Brygghus 19. Bryggeriet kommer att ligga i Karlshamn och kommer att bli Blekinges första kommersiella bryggeri. Bryggverket är just nu på väg till Sverige och de tre grundarna av bryggeriet, Dan-Magnus Svensson, Magnus Karlsson och  Mikael Lindell följer resan noga. Varje dag. Vi var tvungna att kolla hur det känns nu när bryggeriet snart är här …. 

Bryggverket till Brygghus 19 sätts ihop i Kina.

Bryggverket till Brygghus 19 sätts ihop i Kina.

Magnus: Förväntansfullt! Jag och Dan-Magnus var iväg i Kina och gjorde slutinspektionen av bryggverket och jästankarna, så vi har redan sett utrustningen. Nu vill man bara att dagarna ska gå lite snabbare så att CMA CGM TITAN, ja containerskeppet har den beteckningen, ska komma fram så vi kan installera.

Dan-Magnus: Otroligt spännande. Jag följer fraktfartyget varje dag!
Mikael: Fantastiskt! Det är nästan som om att vänta barn igen, fast den här gången vet jag redan vad resultatet blir när leveransen väl
kommer.

Vad är det för bryggverk?
Magnus: Bryggverket är på 2000 liter (effektiv volym) med 3 kärl. Kombinerat mäsknings- och lakningskärl, kokare och whirlpool. Vi har i princip designat bryggverket helt efter våra önskemål, vilket innebär att det finns en hel del speciallösningar. Bland annat så har vi generöst med rördragning och automatiska ventiler, vilket gör att vi kan styra flödena helt efter den bryggeriprocess vi väljer.

– Vi lade väldigt lång tid på kravställningen för att säkerställa att den kinesiska leverantören förstår hur vi vill ha det, det handlar trots allt att alla parter ska vara nöjda. Kontakten med andra bryggerier som också köpt från samma leverantör gjorde att vi valde dem, utöver det så delade bryggerierna med sig även av detaljer som de fått åtgärda. Detta hjälpte naturligtvis oss att kravställa extra mycket på dessa detaljer.
Dan-Magnus: Vi tog med oss missar som gjorts i tidigare leveranser till andra bryggerier vi besökt. Bryggverksdesign är olika ut för Kina och Europa bland annat för att vi brygger olika öl och på olika råvaror. Den setup vi valt ger en oss en vettig produktion och ger oss en relativt enkel expansion den dagen vi behöver öka kapaciteten.

Mikael: Det finns en otrolig generositet i bryggeribranschen. Vi har besökt en mängd olika mindre bryggerier i södra Sverige och överallt har vi träffat bryggare som är öppna och generöst berättar om både fördelar och nackdelar med sina bryggverk. Tillsammans med all denna information och våra egna idéer har vi knådat fram en egen lösning på ett bryggverk. Varje gång vi diskuterade detaljer så ökade storleken med ett par hundra liter. Till slut var vi tvungna att dra en gräns vid 2000 liter.

Hur långt har ni kommit med övriga förberedelser – när kan ni börja brygga?
Magnus: Tillstånden är klara och vi har flyttat vårt prototypbryggverk till våra bryggerilokaler – så vi har redan bryggt på det goda vatten som Karlshamn har. Lokalen i sig har genomgått en riktig omvandling – vi såg potentialen i lokalen redan när vi besökte den för första gången.
– Dock så har det krävts mycket arbete för oss och vår hyresvärd att göra den bryggklar.
Dan-Magnus: Om allt går enligt plan kommer vi kunna göra ett första brygg i månadsskiftet januari-februari 2013.  Bryggerilokalen är i princip klar, lite sista fixande återstår. Leveransen från Kina kommer mitt i jul- och nyårshelgen och sen blir nästa steg att montera ihop bryggverk och jästankar. Bland annat koppla på vatten, el och ånga. Vi kommer även sätta upp en tapplinje.
Mikael:Sista halvåret har vi i princip tillbringat alla helger och lediga stunder i bryggerilokalerna. Vi började med att lyfta ut skräp och skrot. Därefter har vi städat, fixat avlopp och rännor, dragit el och rör för vatten. Så har vi målat, målat och målat! Nu börjar vi närma oss slutet på renoveringen och ombyggnationen och kan börja fokusera på lite roligare saker som att brygga prototyper igen.

Maltsilo hos Brygghus 19.

Maltsilo hos Brygghus 19.

Vad kommer ni ha för inriktning på era öl?
Magnus: Vi börjar med två serier, en riktad åt den bredare marknaden – här kommer vi att släppa både ale- och lager-öl och allt där mellan. Den andra är mer riktad åt de som redan upptäckt specialölshyllorna. Här pratar vi om högkvalitetsöl.

Dan-Magnus: Vi har receptet klart för en mumsig sommaröl till 2013, jag ska inte säger mer än att den har mötts av postiv respons i våra smakpaneler.

Hur kommer det sig att ni startar ett bryggeri?
Magnus: För mig så är det en dröm och tanke som jag likt med andrahembryggare gått och närt på i många år. Att sen hitta rätt kompanjoner i ett sådant projekt är centralt – för det är en ansenlig investering som görs och då är det av högsta vikt att man kan jobba med personer man litar på. Sen vill jag naturligtvis se att folk över hela landet köper och njuter av vår kvalitetsöl.
Dan-Magnus: Vi tre som startar Brygghus 19 är alla hembryggare och att vi går all-in på detta sätt är att förverkliga en dröm.
Mikael: Efter många år i data- och telekombranschen är det härligt att få släppa den virtuella världen för en stund och istället göra någonting konkret med händerna. Att få jobba i ett bryggeri och skapa någonting äkta tillsammans med ett par kompisar är det bästa
jag har gjort de senaste åren. Vi får se var detta tar vägen!

Vi som följer er på Facebook har fått se er t-shirt med bryggerilogga på en massa ställen runt om i världen – vad har den fått vara med om än så länge?
Magnus: Vi började med en tröja, men snabbt såg vi att fler ville vara Brygghus 19-ambassadörer och våra ambassadörer vill vi se runt hela jorden, så då var det bara att plocka fram fler t-shirts.
Dan-Magnus: Ha ha. Ja, den tröjan har varit ute och rest en hel del nu. Lite spretigt kanske men vi har bilder från Seattle, New York, London, Hollywood, Funäsdalen, Stockholm, Karlskrona, Kinesiska muren, Niagara, Djibuti…. Vi har fler bilder på lager och fler resor på gång för tröjan i detta nu. Det har blivit en kul grej som folk pratar om.
Mikael:He, he! Det började mest som en ploj då en kollega skulle ut och resa. Ett par resor och bilder senare frågade en annan kollega om vi ville ha fler ambassadörer då han också skulle ut och resa och kunde tänka sig att ta en tröja med sig. Nu har vi kompisar och kollegor runt om i världen som visar upp Brygghus 19-tröjor på alla möjliga och omöjliga platser man kan tänka sig.

Brygghus 19-t-shirt i Seattle.

Brygghus 19-t-shirt i Seattle.

Vad siktar ni på för marknad? Ska ni vara lokala/nationella/internationella?

Magnus: Jag tror det är rätt naturligt att vi väljer att starta ganska lokalt, men sedan får man också tänka på att Blekinge har runt 150 000 invånare så naturligtvis måste vi titta på andra distributionszoner också.
Dan-Magnus: Vi kommer börja jobba i vårt närområde men vår vision är att vi ska göra Sveriges bästa ale och lager.

Hur är ölkulturen i Blekinge? Är det fler bryggerier på gång?
Magnus: Mindre städer gör att utbudet oftast blir mindre än på de profilerade ölställena som man hittar i större städer. Dock så finns det restauranger och pubar i Blekinge som har bra sortiment, men det är nog inte alltid att öldrickarna är medvetna om vilka klenoder som finns på dessa ställen.
Dan-Magnus: Blekinge har tills nu varit en vit fläck vad gäller bryggerier. Intresset för mikrobryggerier har bara börjat etablera sig. När man pratar med lokala pubar och restaurangar har de en del småbryggerier men det finns stort intresse att öka utbudet. Vi är första mikrobryggeriet i Blekinge. Jag läste för ett halvår sen i lokaltidningen om ett bryggeri till som verkar vara på gång. Jag vet dock inte hur det går för dem.

Har ni några samarbetspartners eller särskilda krogar som ni kommer att jobba med?
Magnus: Det finns och vi ser fram emot ännu fler!
Dan-Magnus: Vi har dialoger igång med pubar och restauranger, mest lokalt men även i de större städerna.

Till sist – vilken öl skulle du dricka helst just nu?
Magnus: Idag efter en kväll fylld med snöskottning så skulle jag inte alls ha något emot att slå upp en Double Bastard Ale från Stone Brewing Company ackompanjerad av kaminens sprakande.
Dan-Magnus: Det finns så många goda. Jag har oxo varit ute och skottat snö. Som belöning tog jag ett glas hembryggd Kölsch. Den dricker jag helst just nu… Jag gllar annars när man kombinerar öl med en smakfull matbit.
Mikael: Ikväll blir det en Chimay Bleu för att fira alla Nobelpristagare vid festligheterna i Stockholm. Putell på er grevar, baroner och
pristagare!

Text: Joel Linderoth
Foto: Brygghus 19

Läs mer: Intressant italienare intar den svenska ölscenen

Tags: , , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Robert H:son skriver:

  Ha! Vilket sammanträffande.
  En nära vän från Blekinge hörde av sig förra veckan och skröt om att hans kollegor startade mikrobryggeri och han hade varit med på en smakpanel och han var väldigt imponerad.

  Ett annat sammanträffande, ser att Magnus gillar Double Bastard. Detta är en av mina absoluta favoriter, dock svår att få tag i :/

 2. BeerSwedenJoel skriver:

  Då håller vi tummarna för att det blir så bra som det låter! /Joel

 3. Dan-Magnus skriver:

  Hej,
  Lasten står nu i Bremerhaven och väntar på omlastning till ett fartyg som heter Athens Trader – detta kan man följa på http://www.marinetraffic.com/ais/datasheet.aspx?SHIPNAME=ATHENS+TRADER&IMO=&TYPE_SUMMARY=&DESTINATION=&menuid=&datasource=V_SHIP&app=&mode=
  I skrivande stund är hon på väg mot Helsingborg och sen ska hon ner mot Tyskland igen och där hämtar hon grejerna till Brygghus 19. ETA (Estimated Time of Arrival) till Helsingborg är den 27 Dec. Så de fastnar tyvärr i hamnen under nyår och kommer till Blekinge i början på januari.
  God Jul och Gott Nytt Ölår 2013!
  Från oss på Brygghus 19.
  /dm

 4. BeerSwedenJoel skriver:

  Härligt – kul! Lycka till! /Joel