Veckans kasse – toppklass i varje flaska

| november 29, 2012

Ja, det blir dyrt men om du skippar julklapparna och snålar in på maten så går det. Lördagens släpp är ett riktigt tungt sådant. Här är veckans kasse – vi fokuserar helt och hållet på de nya ölen som kommer på lördag. Lycka till! 

Yule Smith från AleSmith Brewing.

Yule Smith från AleSmith Brewing.

Yule Smith Winter (11738), AleSmith Brewing, USA, 8,5 %, 65 cl, 129 kr
Vi öppnar veckans kasse med ett besök i Kalifornien och AleSmiths intressanta imperial red ale – Yule Smith Winter. Den har en maltig djupt söt doft med russin och plommon i framkant och smaken följer i samma stil med söt ingång och djupa stråk av lakrits, farinsocker och marmeladkonfekt i riktigt fyllig variant. En väldigt stor öl som i några år röstats fram som den bästa vid World Beer Awards – det är inte svårt att förstå.
Finns i 51 butiker.

Molé Stout (11775), Ska Brewing, USA, 5,8 %, 35,5 cl, 28,50 kr
Ska Brewing ligger i amerikanska Colorado och är kända för att göra personliga och delvis experimentella öl. Som den här – en stout med kokosflingor, tre sorters peppar och en hel del kryddor – ambitionen är att göra en öl som funkar klockrent till enchiladas, burritos och mole – en sås som stammar från Mexiko och som görs på bland annat kakao och chili.
Och passar kanske den gör? Den har en en eldigt mångfacetterad smak med intensiv eftersmak. Fantastiskt välbyggd och väldigt udda och ett givet köp i detta släpp!
Finns i 49 butiker.

Valsviken Vinterporter 2012 (11749), Nynäshamns Ångbryggeri, 9,1 %, 25 cl, 41,80 kr
Ingen kasse utan minst en svensk öl! Den här klassikern från Nynäshamns Ångbryggeri är bryggd på 7 maltsorter och lagrad lika länge – 7 månader. Resultatet? En syrlig, lakritsmättad grund med kaffe och chokladtoner och snyggt balanserad eftersmak med långa toner i både den syrliga och kaffelakritsiga skalan.
För det priset och den smakintensiteten är det ett givet köp. Tål år av lagring så du behöver inte bli stressad om du köper två flaskor. Eller tre.
Finns i 51 butiker.

Frequency Ain’t Nuthin To F*** Wit (11416), FrEQuency Brewing, 7,5 %, 75 cl, 99 kr
En liten galning passar också i kassen. Så klart. Innan jag fick tillfälle att testa den här koriander- och lime-stinna vildbasen hade jag hört både kärlek och okärlek från öldrickarna. Väl drucken kan jag bara säga – köp! En mer intensiv lime-upplevelse i svenska ölsammanhang tror jag inte du varit med om. Bryggd på Kalmar-bryggeriet Ängö Kvartersbryggeri med recept av FrEquency – vilken frekvens ölen landar på vågar jag inte säga men rolig är den.
Finns i 3 butiker.

Boris the Crusher Oatmeal Imperial Stout Barrel Aged från Hoppin' Frog.

Boris the Crusher Oatmeal Imperial Stout Barrel Aged från Hoppin’ Frog.

B.O.R.I.S. the Crusher Oatmeal Imperial Stout Barrel Aged (11739), Hoppin’ Frog, USA, 65 cl, 169 kr, 9,4 %
Här har du årets julklapp – en öl som slår det mesta jag varit med om. Från Ohio kommer den och bryggs av Fred Karm, en bryggare som inte lämnar något åt slumpen. Lagrad på whiskyfat har den en väldigt intensiv och robust doft med lakrits, tjära och kaffe. Fantastiskt mjuk munkänsla med oerhört komplex smak; lakrits, tjära, chark, choklad och lite mjuka bärtoner mitt i allt. Klockren – den här kommer flyga från hyllorna så finns den kvar – köp!
Finns i 3 butiker.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Förra veckans kasse var snygg 

Tags: , , , , ,

Category: Senaste Nytt, Veckans Kasse

Comments are closed.