Veckans kasse – småländsk belgare, sälöl och stout från Västerås

| november 22, 2012

En belgare från Kalmar, en säl från USA och så en fransk blond från Alsace. Det är ingen hejd på kombinationerna i veckans kasse – kolla in! 

Diabolisk Ängöl från Ängö Kvartersbryggeri.

Diabolisk Ängöl från Ängö Kvartersbryggeri.

Mohawk Blizzard Imperial Porter (11346) Mohawk Brewing, 9,7 %, 33 cl, 29,70 kronor
Det kräver en del av en bryggare om man ska få 10 sorters malt och 8 sorters humle att spela tillsammans. Men här går det och det går bra! En grundton av choklad och kaffe med syrliga, söta toner som spelar ut i en härlig symfoni. Lite apelsin, lite lakrits och en tydlig beska som avslutar. Den här ölen smakar bra nu och kommer förmodligen smaka ännu bättre nästa år. Till chokladkakan som avslutar middagen.
Finns just nu på omkring 120 bolag.

Red Seal Ale (1503) North Coast Brewing, 5,6 %, 35,5 cl, 19,90 kronor
Kanske man ska kalla den en modern klassiker? Riktigt bra fyllighet och riktigt bra humlebeska i en öl som är i total balans. Dessutom är färgen av slaget som gör att man kan titta in i dess kopparröda skimmer under flera minuter utan att få nog – oerhört vackert! Klockren till vintergrillningen!
Finns just nu på omkring 80 bolag.

Diabolisk Ängöl Belgisk Dubbel (89058) Ängö Kvartersbryggeri, 8 %, 50 cl, 48 kronor
Det kanske känns lite mycket att lägga 48 kronor på en tämligen okänd flaska? Men då kan jag gå i god för inköpet. När ett litet svenskt bryggeri ger sig på en belgisk dubbel och dessutom gör det bra så ska det premieras – så enkelt är det. Rejält fyllig, lagom i sötman och med en fin balans i smakerna – mer krävs det inte för att jag ska göra tummen upp.
Finns just nu på 2 bolag och i beställningssortimentet.

Kosacken Imperial Stout (89874) Hantverksbryggeriet, 7 %, 33 cl, 39,90 kronor
Det är den mörka tiden nu och en av de som tolkar den bäst i Sverige är Västerås-bryggeriet Hantverksbryggeriet. Deras Kosacken är en imperial stout som känns fullpackad av de där rostade, rökiga, tjäriga smakerna som bjuder upp till motstånd mot vintern. Lagom fyllig med en lakritstonad eftersmak som känns ända ner i tårna. På egen hand, till en nötköttsgryta eller till chokladbiten.
Finns just nu på 3 bolag och i beställningssortimentet.

Saint Landelin Mythique (1696) Les Brasseurs de Gayant, Frankrike, 7,5 %, 75 cl, 49,90 kronor
Frankrike funderar just nu på att höja skatten på öl med 120 %. Det är en rejäl som så klart skulle få återverkningar på den franska ölindustrin. I väntan på det så kan du dricka en fransk snygging i den belgiska blond-stilen – det är inte den mest komplexa ölen som producerats men riktigt fin till lite lättare maträtter. Fyllig, fruktig och rejält läskande – dessutom i en flaska med grimma som gör sig fantastiskt på middagsbordet. Kanske på nyårsafton?
Finns just nu på 8 bolag.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer: Förra veckans kasse innehöll fina julöl

Läs mer: Pulled pork – grymt gott med rätt öl!

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Veckans Kasse