Världen runt – dansk tv-öl, 25 bästa ölen och öl och mat

| november 25, 2012

Vad händer i ölvärlden? Vi kollar och tipsar. Här är 5 texter från den senaste veckan som vidgat vår ölvärld – kanske även din? Läs och tipsa!

“En dansk dricker ungefär 85 liter öl per år och antalet bryggerier växer våldsamt. Hur gör man öl, hur lär man sig att dricka annan öl än pilsner och hur ska de gyllene dropparna serveras?”– danska TV2 Öst har gjort ett program om den danska ölkulturen och det är lagom trevligt – det blir ju väldigt mycket trevligare eftersom det är på danska!

Jolabjor - otypisk julöl från Island.

Jolabjor – otypisk julöl från Island.

“We reminisced about the way Hangar 24 and Stone elevated the IPA with ingredients from the farm. And, most of all, we couldn’t forget the variety of exceptional farmhouse ales, from Cigar City’s Cucumber Saison to Ranger Creek’s smoke-infused Small Batch Series No. 2. It didn’t take long before a clear set of front-runners emerged, all defining the new look of craft beer.”  – amerikanska Draft Magazine har gjort sin lista över de 25 bästa ölen från 2012. En ganska häftig lista….

“There are some great Belgian breweries, both craft and longer established, but I sometimes feel that the country is eclipsed by what is happening elsewhere and that some of its more established brewers are happy to sit back, look at their fob watches and think ‘we are Belgian’ in a German or Czech manner, but after my sojourn in Brussels I’m starting to have these thoughts: might Belgian beer find itself in a bit of a pickle if overseas’ markets collapse?” – vad händer med den belgiska ölen? Bloggen Called to the bar funderar efter ett besök…..

“Att få tips om bra öl- och matkombinationer är alltid kul tycker jag, men jag vill gärna veta varför kombinationen är bra. Vad är det för egenskaper i ölet respektive maträtten som gör att det blir bra?” – Pelle Stridh på Allt om öl ger några av sina absolut bästa kombinationer när det gäller mat och öl.

“Sötman och fylligheten har alltid karakteriserat julölet, som ofta har berott på malten. Men idag har julölet utvecklats mer åt det beskare och mer aromatiska hållet, även om fylligheten består. Sötman finns visserligen kvar men den har balanserats med den fina kryddiga beska.” – författaren och ölbloggaren Peter M Ersonson funderar över julölens historia på bloggen Fat & Flaska.

Vilka öltexter har du läst? Vilka kan du rekommendera?

Tags: , , ,

Category: Bloggar

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Världen runt – Jester, Chris, Tokyo och Jackie Brown : BeerSweden | december 2, 2012