Pulled pork recept med ölförslag

| november 14, 2012
Pulled pork recept 1.

Pulled pork recept 1.

Pulled pork – långlagat fläsk som dras isär och serveras på bröd eller med potatismos kan faktiskt vara bland det godaste som finns. Kopplar man det till priset på köttet så är det kanske det godaste som någonsin gjorts? Låter det överdrivet? Smaka själv….

Recept på pulled pork finns det minst lika många som det finns öl på Systembolaget. Den här varianten har en lite lugnare kryddning som du kan bjuda alla på oavsett om de gillar stark mat eller inte. Och den lagar sig nästan själv i ugnen.

Under receptet hittar du tre ölförslag – testa dem gärna!

Ingredienser:

 • 1 kg fläskarré
 • BBQ-sås:
 • 1 stor gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 dl chilisås
 • 1 dl öl – gärna mörk lager
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprika
 1. Köttet läggs i en ugnstålig gryta med lock.
 2. Vitlök och lök skalas och skivas. Lägg skivorna på köttet.
 3. Blanda chilisås, öl och kryddor och lägg blandningen på löken.
 4. Sätt in grytan i ugnen – den ska vara värmd till cirka 140 grader.  Låt stå i 3-5 timmar och kolla så att grytan inte kokar torr – då späder du med vatten.
 5. Efter 3 timmar kan du kolla köttet, förmodligen är det inte klart ännu men det kan vara bra att testa. Ta en gaffel och dra isär köttet med gaffeln, det ska lossna ganska lätt.
 6. När köttet är klart drar du isär det med gafflarna och så blandar du köttet med såsen i grytan. Låt det stå och jämna till sig lite.
 7. Servera i bröd eller med potatismos och en enkel sallad.
Smaken är söt, nästan lite rökig, väldigt mustig och med litelite chilihetta. Det gör många ölparningar möjliga men vad sägs om de följande tre?

Nils Oscar Rökporter – tillför ytterligare lite rökighet men tar inte över alltför mycket. En fin öl med bra fyllighet och tydlig maltbas. Vissa skyggar för rökigheten men många gillar den skarpt!

Oceanbryggeriet 12 Plato Lager – sötman i lagerölen spelar bra med sötman i köttet samtidigt som den är rejält törstsläckande. Passar lagerälskarna och den här lite ovanliga Göteborgsvarianten skäms inte för sig.

St Eriks APA American Pale Ale – en amerikansk stil bryggd i Sigtuna med tydliga citrustoner och tydlig beska. Den här ölen kommer snarare jobba med kontraster men det är också ett sätt att lyckas med kombon.

Receptbearbetning: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Tags: , , ,

Category: Öl & Mat