Poppelmans debuterar på bolaget

| november 29, 2012

Dags för ytterligare ett bryggeri att presentera sig – Poppelmans bryggeri  i Mölnlycke.  På lördag kan man köpa deras första öl på Systembolaget – en vintervärmare och en brown ale – om allt går som det ska. Och allt ser bra ut än så länge…. 

Poppelmans Brown Ale. Foto: Poppelmans bryggeri.

Poppelmans Brown Ale. Foto: Poppelmans bryggeri.

Vad händer just nu, Thomas Fihlman på Poppelmans?
– Vi jobbar för högtryck just nu för att få ut våra första öl i Systembolagets specialsortiment på lördag. Dessutom kommer vi att ha smygpremiär dagen innan på några pubar här i Göteborg, bland annat på Bishops Arms vid Järntorget i Göteborg.

Vad vill ni göra för typ av öl?
– Vi är nyfikna och tänker prova på diverse olika öltyper och stilar. Vi börjar med ett par öl som vi tycker passar bra så här års men under våren kommer vi att komma ut med lite lättare öltyper.

Var hittar ni inspirationen till era öl?
– Företaget har startats av 15 ölälskare så här finns mycket åsikter och tyckande så vi har inte brist på inspiration. Under året har Daniel, vår bryggmästare, tagit fram ett antal experimentbrygder baserat på våra åsikter. Sedan har vi smakat och förfinat dessa recept. Så vi har många intressanta recept som väntar på att bli producerade i vårt bryggverk under våren.

Vad är era ambitioner med ölen – ska ni vara lokala eller nationella eller internationella? Hur många liter kommer ni brygga per år?
– Vi börjar i liten skala i Mölnlycke men hoppas att vi ska bli uppskattade av ölälskare i hela Sverige. Vi har ett bryggverk på 1000 liter och räknar med att kunna producera upp till 100 000 liter per år. Men det är smaken och inte volymen som är målet.

Poppelmans, var kommer namnet ifrån?
– En av våra delägare är ättling till Johan Poppelman som startade Göteborgs första bryggeri 1638. Vi gillade namnet och tyckte dessutom att det var kul att knyta an till en gammal tradition.

Till sist, vilken öl dricker du helst just nu?
– Just nu skulle jag vilja ta en lång härlig promenad i ett soligt vinterlandskap, sätta mig framför brasan med fötterna på bordet och njuta av en flaska Poppelmans Vintervärmare kryddad med kanel, muskot, ingefära och kryddpeppar.

Poppelmans öl finns på Systembolagen i Mölnlycke, Mölndal och Gårda i Göteborg.

Text: Joel Linderoth
Foto: Poppelmans bryggeri

Läs mer: Vi ställde 5 frågor till Stanley Wong som arrangerar En öl- och whiskymässa i Göteborg

Läs mer: U & ME Beer har precis debuterat på Systembolaget

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.