PKLK lanserar sina första öl i Enskede

| november 21, 2012
Det är dags för ytterligare ett bryggeri att visa världen hur deras öl smakar. Imorgon torsdag har PKLK bryggeri premiär för sin Enskede Bitter på Enskede Värdshus söder om Stockholm. Bakom det lilla bryggeriet ligger Peter Pikulik – hur känns det? 

Enskede Bitter från PKLK Nanobryggeri.

Enskede Bitter från PKLK Nanobryggeri.

– Det känns otroligt roligt! Det är en dag som jag hunnit tänka många gånger inte ska komma. Men nu är den äntligen här och jag är väldigt spänd på vilka reaktioner mitt öl kommer att få av en bredare massa.
Hur länge har du hållit på att brygga?
– Det är nästan på dagen ett år sedan jag bryggde min första batch! Det har gått fort! Jag har lärt mig otroligt mycket och jag har mycket kvar att lära och det är det jag gillar med ölbryggning, man kan hela tiden lära sig mer!
Hämtar du inspiration från några särskilda ölkulturer?
– Min inspiration hämtar jag framförallt från den enorma mångfald som finns i ölvärlden. Det är en kreativ värld där det finns massor av utrymme att experimentera samtidigt som, om man känner för det, kan börda in sig i en liten del för att sen använda kunskaperna därifrån och applicera dem på ett nytt sätt.
Vad har du för mål med PKLK bryggeri?
– På kort sikt vill jag driva ett litet, flexibelt bryggeri med inriktning på att ta fram specifika öl till mina kunder. Jag vill ha en dialog med mina kunder där vi tillsammans kan experimentera och skräddarsy öl som passar deras behov och vilja. Detta kombineras med min egen experimentvilja där jag hoppas på att hitta recept som kan lägga grunden för ett större bryggeri med fasta ölsorter i sortimentet.
Två små bryggerier har den senaste tiden startat i Enskede, PKLK och Gamla Enskede bryggeri. Är ni Sveriges Kalifornien?
– Haha! Den parallellen hör jag ibland! På vissa plan kan vill jag gärna tänka att det är så. Det bubblar på ett sätt som sätter igång inspirationen ännu mer. Dock har nog ändå Enskede en bra bit kvar till samma nivå. Men jag kanske ska börja kalla det för Sveriges Kalifornien så kanske det fastnar!
Till sist, vad dricker du helst för öl just nu?
– Om jag bara ska dricka en öl en kväll så åker nog en stark belgare eller någon mörk kraftfull stout upp på bordet. Det är ju sådant väder nu..

Tags: , , ,

Category: 5 frågor, Senaste Nytt