Parmesan och tre öl som passar till

| november 15, 2012

Ost och öl är en kombination som sjunger vackra visor och det är inte så svårt att kombinera – det är egentligen bara att köpa, öppna och njuta. 

Parmesan.

Parmesan.

Som parmesan till exempel, denna italienska finost som kommit till Sverige för att stanna. Och även om vi inte är några storkonsumenter, vi äter inte mer än upp mot 200 gram per person och år mot italienarnas dryga 1,5 kilo så går det framåt – för 20 år sedan åt vi i stort sett ingen alls. Och det ska vi vara glada för.

Parmesanen görs på komjölk och mjölkningen och produktionen görs i ett särskilt område mellan floden Po och bergskedjan Appeninerna i Italien.

Parmigiano Reggiano som osten heter på italienska måste lagras i minst 12 månader och dessutom kontrolleras av en särskild kontrollant som undersöker om osten har utvecklats korrekt under lagringen.

Slutresultatet är en fantastisk ost som doftar syrligt fruktigt och har en sälta med toner av nöt och lite hö – komplexa smaker som siktar på stillsam njutning. Kan njutas på många sätt – riven över pasta eller soppa till exempel eller i ensamt majestät.

Och så var det frågan om öl till.

Och det är en enkel sak – du kan ta öl från många olika stilar och kombinera med parmesanen – nästan allt kommer att smaka gott! En saison, en brittisk IPA, en mörk veteöl eller kanske en brown ale…. väldigt mycket passar bra. Men här är tre öl som får osten att sjunga  lite extra!

Erdinger Weissbier Dunkel– denna tyska mörka veteöl har en dov sötma som passar bra till parmesanens saltsöta smakcentrum. Veteölens relativa lätthet spelar snyggt med den italienska osten och ger en finfin kombo!

St Eriks American Pale Ale.

St Eriks American Pale Ale.

St Eriks APA – det är lätt att förtjusas av lättheten i den här amerikanska pale alen och tillsammans med osten spelar den ut sitt lite tyngdlösa register. Cascadehumlen bidrar med citrustoner som gifter sig bra med fruktigheten i osten. Inte klassiskt – men snyggt!

Skogsängens Saison från Eskilstuna Ölkultur – om man vill styra kombinationen mot lite jästigare och kryddigare smaker så kan man med fördel välja den här saisonen. Inte den vanligaste stilen och denna är kanske inte majestätisk men en kul kombination blir det – sprittande syrligt OCH lite nästan lantgårds-murrigt i botten.

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

 

Tags: , ,

Category: Öl & Mat