Intressant italienare intar den svenska ölscenen

| november 29, 2012

Den italienska bryggaren Teo Musso gör inte öl som alla andra. Hans bryggeri Baladin försöker skapa öl som spelar tillsammans med maten och han har drömmen om att bli helt självförsörjande i bryggeriet. Dessutom vill han uttrycka sin personlighet och den lokala smaken i varje öl.
Om han lyckas? 

Teo Musso och hans öl. Foto: Birrificio Baladin.

Teo Musso och hans öl. Foto: Birrificio Baladin.

Fram tills nu har de varit sällsynta på den svenska marknaden men från och med lördag finns chansen att testa hans piemontiska kreationer då två varianter släpps på Systembolaget och ytterligare tre landar i beställningssortimentet. 

Vad får en ung man som bor i det fantastiska vinområdet Piemonte att börja intressera sig för öl? Vad får en ung man att välja bort släktens vinproducerande och istället starta en öl- och rockpub? I en liten italiensk by med 200 invånare?

Det handlar om revolt så klart. En vilja att gå sin egen väg och bryta mot invanda mönster. Ett fadersuppror kanske? Så som alla stora kreatörer någon gång gjort och kommer att göra.
Så Teo Musso startade en ölbar i den lilla byn. Reste runt i Europa och smakade öl som han tog hem till sin bar. Träffade bryggare och jobbade på bryggerier. Lärde sig om öl. Och smak.
Och efter resor och studier hos bryggare i Tyskland och Belgien så återvände han till den lilla byn och startade sitt eget bryggeri. Med stark påverkan från de lokala råvarorna.

När jag intervjuar Teo Musso berättar han om hur hans öl är en förlängning av hans personlighet. Hur varje öl han gör kan kopplas till en personlig upplevelse och om hur han kämpar för att ge ölen en personlig och intressant smak.

– Jag försöker alltid hitta den bästa balansen mellan råvarorna för att ge dem en personlig och intressant smak. Ett av mina största mål är att kunna matcha ölen till mat. Jag tänker mycket på kopplingen mellan öl och mat när jag gör recepten. Baladin är mitt liv och i ölen uttrycker jag passionerna i mitt liv – smakerna, musiken och naturen.

Använder du musik i ölbryggandet?
– Ja, det gör jag! Jag försöker hitta rätt musik att spela när jästen arbetar – jag försöker ge den bästa harmonin till jästen – det är ju en levande organism…..

Var hämtar du råvarorna till dina öl?
– Bryggeriet är ett klassiskt gårdsbryggeri och vi har ett lantbruk där vi odlar det mesta av råvarorna som vi använde. Vi har startat försöksodlingar med humle och den har vi använt för att göra den första helt italienska mikrobryggda ölen – Nazionale.
– Det är fantastiskt att vara både bryggare och lantbrukare och vi försöker dessutom själva producera all energi som vi använder i bryggeriet. Min dröm är att bli det första helt självförsörjande mikrobryggeriet i världen!

Super, den första ölen från Baladin.

Super, den första ölen från Baladin.

Ursprunget till Baladins öl är tydligt representerat i en av ölen som nu lanseras på Systembolaget – Lune. Det är en barley wine som lagras på fat som tidigare innehållit vitt vin och hela upplevelsen av ölen är en snygg blandning mellan öl och vin, precis som Teo Musso försökt göra den.
– Receptet till ölen är väldigt enkel men resultatet är tämligen komplext. Både smak och doft kommer huvudsakligen från lagringen på vinfaten som tidigare innehållit riktigt bra italienskt vitt vin. För mig är det en perfekt länk mellan två olika världar. Samtidigt är det också en hyllning till min far som är vinmakare, berättar Musso.

Enligt Teo Musso, som startade Baladin 1996, så händer det mycket i den italienska ölvärlden just nu. Då, för 16 år sedan, fanns det bara en litet antal bryggerier i Italien, idag är de nästan 500 stycken.
– Det kanske är lite för många men de flesta av dem gör intressanta öl och är väldigt fantasirika när det gäller råvarorna, många använder lokala råvaror precis som vi, berättar Teo Musso. Intresset är stort, både i Italien och från utlandet, och vi jobbar hårt för att nå ut med våra öl. Vi har öppnat en pub i Rom som vi kallar Open Baladin där vi serverar öl från mer än 100 italienska bryggerier – vi jobbar stenhårt med att öka hantverksölvärlden i Rom!

Isaac från Baladin.

Isaac från Baladin.

Vinvärlden är ständigt närvarande i Baladins öl och Teo Musso berättar att han hoppas att avtrycket från hans region ska bli ännu mer närvarande i ölproduktionen framöver. Försöksodlingarna av humle på den egna gården och han använder en jäst som är framtagen bara för Baladin och som ska förstärka det lokala intrycket.
– Det lokala avtrycket är tydligt i mina öl. Mina öl är inspirerade av öl från hela världen men min dröm är att alla ska kunna smaka lite av Piemonte när de dricker ölen. Och den smaken ska bli tydligare för varje år….

Före intervjun med Teo Musso får jag tillfälle att dricka hans Isaac – en veteöl kryddad med apelsinskal och koriander – och får ett väldigt gott intryck av den. Den är fantastiskt balanserad och mjuk i konturerna med kryddorna lågmält spelande mot veteölens citrustoner. Jag frågar honom vad han tycker att man ska äta till den.
– Isaac är en väldigt speciell öl för mig –  den bär sitt namn efter min förste son. Generellt brukar jag säga att en vit öl ska drickas till vit mat. Isaac är bryggd på råvete och har koriander och apelsinskal i brygden och är tänkt att återspegla Medelhavet med en tydlig accent av citrus. Den är perfekt som inledning på en middag och är utmärkt till lättare grönsaksrätter eller fisk.

Till sist -vilken öl drömmer du om att dricka just nu?
– Ah, den ölen som just nu finns i mitt sinne och som ni snart kommer att upptäcka….

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth och Baladin.

Läs mer: Följ med till Tjeckien och Pilsner Urquell

Tags: , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt