Fläsklägg, recept och 3 öl som passar

| november 24, 2012

Fläsklägg kan ha den finaste köttsmaken om man låter den tillagas tillräckligt länge. Köttets muskler och det insprängda fettet ger en fantastisk smakrikedom som kan få många att längta efter mer. Koka den först, griljera den sedan med honung och njut den till slut med grönsaker – sötman i kombinationen är ruskigt trevlig! 

Fläsklägg, griljerat med honung i ugn.

Fläsklägg, griljerat med honung i ugn.

 

 • fläsklägg, rimmat, på sammanlagt 800-1000 gram
 • 2 morötter, skalade och skurna i bitar om cirka 2 cm
 •  2 gula lökar, skalade och klyftade
 • 3-4 lagerblad
 • 8-10 vitpepparkorn
 • flytande honung till griljering
 • ev persilja till garnering
 1. Skölj läggen i kallt vatten, lägg dem sedan i en kastrull och fyll på med kallt vatten.
 2. Koka upp och skumma av skummet.
 3. Lägg i morötter, lagerblad, vitpeppar och lök och sjud köttet i cirka 2 timmar – köttet ska släppa från benet.
 4. När köttet börjar närma sig klart slår du på ugnen på 225 grader.
 5. När köttet släpper från benet, ta upp köttet och låt det rinna av. Lägg det i en ugnsfast form,  pensla det med honungen och sätt in det i ugnen i 5-8 minuter. Se till att det inte bränns vid!

Servera med blandade rotfrukter i ugn eller rotmos eller kokt potatis. Garnera gärna med persilja om du har det hemma, smakbrytningen är snygg och det ser smakfullt ut!

Sälta, sötma och mustiga och komplexa smaker gör att ölmatchningen inte är svår. Vi kan ta en pilsner med dess sötma och relativa stramhet, vi kan välja en pale ale, gärna med maltig sötma och lite lagom frukt eller vi kan ge oss på en indian pale ale – helst med lite lägre brittisk ton. Här är tre bra val:

Nils Oscar God Lager från Nils Oscar – en klockren variant till många maträtter, den har lite söta toner som drar åt honungshållet och med den griljerade honungstonen blir det en fin brygga. 

Dugges Avenyn Ale från Dugges – den fruktiga tonen av citrus och grape tillsammans med en lätt stram bitterbeska gör den till en lite tuffare kompanjon än lagern. Fyllig maltsötma passar bra in i rotfruktsötman och gör att slutresultatet blir snyggt och friskt.

Twisted Thistle IPA från Belhaven Brewery – större beska och större fyllighet gör att kontrasten mellan mat och öl blir…. större! Dock, maltsötman som driver åt honungshållet gör att smakerna leker tafatt i gommen och de fångar varandra. Inte det självklara valet kanske men slutresultatet är gott!

Recept: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth 

Läs mer: Pulled pork och 3 öl – riktigt gott!

Läs mer: Parmesan – perfekt till ölen! 

 

 

 

Tags: , , ,

Category: Öl & Mat, Senaste Nytt