Veckans kasse – en svensk pilsner, en belgisk sommaröl (?) och lite annat

| oktober 25, 2012

En dansk ale, en lite förbisedd pilsner och så en öl som säger hej då – se där vad som göms i veckans kasse. 5 bra öl hur som haver. 

Schopenhauers Vilje från Djaevlebryg.

Schopenhauers Vilje från Djaevlebryg.

Schopenhauers Vilje från Djaevlebryg (11750) Danmark, 6,5 %, 50 cl, 44,90 kronor
Sedan 2006 har de hållit på – bryggarna bakom Djaevlebryg – och så länge de håller på så här är det bara att hoppas att de håller på länge till. Den här pale alen har både brittisk förfader – mest märkt i den karamelliga smaken – och amerikansk dito – mest märkt i den humliga bittra eftersmaksskjutsen. En öl i ruskigt bra balans, perfekt till kycklingrätter med sin lite kola/citrus-kombo.
Finns just nu i 55 butiker.

Kalasöl från Nils Oscar (1310) 5,2 %, 33 cl, 19,80 kronor
Ska vi säga hej då till denna med lite stil? Denna svenska märzen är på väg ut från bolagets hyllor och det är synd men kanske symptomatiskt? Så många nya öl, så många spektakulära variationer, det kanske inte är så många som väljer en kornblå etikett med det till nästan intet förpliktigande Kalasöl. Trots dess smak förståss. Rostade toner, ljuvlig fruktighet och en alldeles underbar matöl går vi miste om.
Finns just nu i 13 butiker.

Södra IPA från Södra Maltfabriken (89341)  7 %, 33 cl, 22,90 kronor
Okej, jag vet att du tvekar men… gör inte det. Nu har jag druckit tre flaskor av Södra Maltfabrikens nya IPA och den funkar mer än bra. Den är skönt citrusig, den har en bra balans och den har en lite kärv, rivig, bångstyrig beska som gör min dag varje gång jag smakar den. Bryggeriets hussmak börjar sätta sig och den är bra.
Finns just nu i 3 butiker och i beställningssortimentet.

Wisby Pils från Gotlands bryggeri (1570) 5 %, 33 cl, 16,90 kronor
Vem gör Sveriges bästa pilsner? Ibland inbillar jag mig att det är den här men sedan börjar jag tveka – är det kanske St Eriks variant? Eller Pickla Pils? Nåväl, denna brygd från Gotland har en lätt mineralig, citrustonad smak och slutar torrt och stilrent. Klart testvärd och med lätt klassikerstatus.
Finns just nu i 202 butiker.

Wisby Pils från Gotlands bryggeri.

Wisby Pils från Gotlands bryggeri.

Slaapmutske Zomer (1635) Belgien, 4,5 %, 33 cl, 22,90 kronor
Du kanske längtar tillbaka till sommaren? Då är det bara att köra lite belgiskt och plocka fram den här filuren som lurar sig kvar på bolagets hyllor. En riktigt lätt sak med fräscha, friska, fantastiska sommarkänslor och ett smakstarkt bittert avslut. I varje fall för stilen. Bryggd på de Proef för Slaapmutske och ja, zomer betyder sommar! Mitt i oktober!
Finns just nu i 188 butiker.

Läs mer: Här är förra veckans kasse – 5 toppenöl

Läs mer: Marianne Wallberg är årets ölperson – kolla själv!

Category: Listor, Veckans Kasse

Comments are closed.