Varför gillar så många Innis & Gunn?

| oktober 31, 2012

Det är inte många ölskribenter i Sverige som går på en provning med Innis & Gunn.

Nej, det är faktiskt bara en.

Jag.

Och jag är inte bara där för att testa deras öl, jag är också där för att få svar på varför så många älskar deras öl. Och kanske hittar jag svaret? 

Innis & Gunn Winter Treacle Porter.

Innis & Gunn Winter Treacle Porter.

– Ni svenskar har bra smak, skojar Peter Allison som håller i provningen när jag frågar honom om skälet till framgångarna i Sverige. Peter Allisonhar en snabb, underhållande och populär framställning om ölet som har gjort en fantastisk framgångsresa i Sverige de senaste åren.

Och smak kanske vi har – men gäller det öl? Ja, jag vet inte.

Jag kanske ska säga att jag inte är en inbiten Innis & Gunn-öldrickare. Jag har testat många av deras öl vid flera olika tillfällen men har inte fastnat för dem – ibland tycker jag de är för allmänna, ibland är de för tunna och ibland tycker jag de är spritiga. Men ändå, varje gång jag ser en flaska på bolagshyllan eller på krogen så stannar jag till och kollar på den. Och där är, tror jag, en del av förklaringen till ölets framgångar. Att de har ett utseende som sticker ut. Som väcker uppmärksamhet. Som pratar med oss. Men mer om det senare…

En bit in i Innis & Gunn-provningen på ölmässan i Nacka ropar provningsledaren till mig “Du som skriver, vad ska du göra, ska du starta ett bryggeri?”
Alla i provningslokalen skrattar högljutt. Det är garanterat ingen annan som tar anteckningar, det är garanterat ingen annan som är skribent eller journalist eller reporter eller redaktör utan de som betalat sina 150 kronor för att gå på provningen är inbitna Innis & Gunn-fantaster. De gillar Innis & Gunns öl så mycket att de valt att boka provningen i förväg och väljer att lägga en timme av dyrbar mässtid på att se en snabb genomgång av hur man gör öl i allmänhet och hur man gör den skotska ölen i synnerhet.

Ni kan säkert storyn om Innis & Gunn vid det här laget? Whiskytillverkare vill göra en whisky med smak av öl och lägger öl på fat för att whiskyn sedan ska ta smak vid lagringen. Ölet ska hällas ut efter en tid men man upptäcker att ölen har fått mer karaktär av lagringen på fatet och bingo! – en ny öl är född. Och en ny ölstory är född, vilket kanske är ännu viktigare?

Vi vet alla att öl ska ligga i mörka flaskor, annars kan de skada av ljuset – eller hur? Och ändå väljer Innis & Gunn att ha sin öl på genomskinliga flaskor.
Varför?
För att det är vackert så klart. För att man ser ölens brunkaramelliga, svartgenomskinliga, ljusbruntskimrande färg och det är vackert. Tillsammans med den smått kongeniala etiketten så bildar flaskan och ölet en förhöjd verklighet, en känsla av förfining som många andra öl inte hittar fram till. Och det tror jag bidrar till försäljningsframgångarna. 

Innis & Gunn Winter Treacle Porter.

Innis & Gunn Winter Treacle Porter.

För det finns ett gäng öldrickare som kanske inte tilltalas av den lite mer barnsliga serietidningsestetiken i de amerikanska bryggerierna som hos Great Divide och Flying Dog. Som kanske inte känner sig hemma i svenskheten hos Nils Oscar eller Oppigårds men som ändå vill köpa en finöl då och då. Där tror jag att vi har kärntruppen hos Innis & Gunns köpare.
Och jag tror att den där kärntruppen räcker till för att köpa loss ganska många av de 45 000 flaskorna som kommer till Systembolaget den 1 november. Paketerade i små paket ger de ett sobert och exklusivt intryckt, de skapar en känsla av finöl som spelar i samma register som St Eriks sobra utseende. De ger en air av distinktion, av världsklass, av känsla och de riktar sig till köpare som gärna vill ha de delarna i sin personlighet – oavsett de har det naturligt eller inte.

Och är det något fel med det? Nej, så klart inte. Vi väljer dryck efter en mängd parametrar där smak är en, etikett är en annan och pris är en tredje. Innis & Gunn har lyckats att landa i rätt härad för flera av dem och succén i Sverige håller på att följas av flera – bland annat i USA.

Så hur smakar då Innis & Gunns Winter Treacle Porter? Jo, tack bra. Inte bra som i fantastisk utan snarare som bra i helt okej. Den har en brunorange, tämligen ljus grundfärg med aprikos och lite sirap i doften. Smaken är övergripande söt med plommon, vanilj och russin, avslutar i sötlakrits. Det kanske är den bästa variant jag smakat av deras öl men det är inte något som jag kommer springa benen av mig för att köpa.

Innis & Gunn Winter Treacle Porter (11603) Skottland, 7,4 %,33 cl, 45 000 flaskor, T5 lanseras på Systembolaget den 1 november.

Tags: , , ,

Category: Senaste Nytt

Comments are closed.