Jens är den belgiska ölens försvarare nummer 1

| oktober 27, 2012

Jens Skrubbe har 800 belgiska öl i i sitt kylrum och han har koll på allihop. Låter det mycket? Det finns en förklaring, Jens jobbar som barchef på Pressklubben/Duvel i Stockholm och deras specialitet är…. belgiska öl! 

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Kvarteren kring Vasagatan och Kungsgatan i Stockholm är utan tvekan välförsedda om man letar efter belgisk öl, på Pressklubben hittar du nästan allt som är värt att dricka om du gillar belgiska drycker och inte långt därifrån ligger Belgobaren som har samma kvalitativa fokus på tripplar, dubblar och blondar.

– Dessutom ligger Belgiens ambassad inte långt härifrån så det är lite av lilla Belgien häromkring, berättar Jens Skrubbe när jag träffar honom på Pressklubben. Det är tidig eftermiddag och gästerna är få, servisen dukar för kvällens middagar och Jens har varit ute på lagret och hämtat öl som behöver fyllas på, allt får inte plats i de imponerande ölkylar som är strategiskt placerade bakom bardisken.

Jens Skrubbe är belgisk ölfantast och har så varit så länge han kan minnas.

– Det var en Maredsous Blonde som gjorde det! Jag fick smaka ölen på Belgobaren och jag blev helt fascinerad och sedan den dagen är jag fast! Jag kommer ihåg att jag funderade på om en öl verkligen kan smaka så här!

Jens Skrubbe har med åren blivit den belgiska ölens försvarare nummer 1!

– Det är så många som pratar om besk öl och lagrad öl och experimentella öl och de allra flesta tänker då på de moderna amerikanska ölen. Men den belgiska ölen är otroligt spännande och intressant och har alltid varit. Den belgiska ölvärlden är fantastisk! 

Maredsous Bruin på Pressklubben.

Maredsous Bruin på Pressklubben.

Den där ölen på Belgobaren ledde till jobb på samma bar, sedan flyttade han över till Pressklubben och i november firar han 10 år på samma ställe. Konsekvent har han byggt på sina kunskaper om belgisk öl och idag har han testat över 2000 öl med belgisk härkomst.

– Jag började som servitör men insåg ganska snabbt att jag behövde kunna mycket mer för att kunna svara på frågor från gästerna. Jag ville nog också kunna sätta dit besserwissrarna som gillade att sätta mig på prov, berättar han. Så jag började lära mig mer och mer och mer om de belgiska ölen och nu…. kan jag ganska mycket. Och jag har kämpat på rätt bra, jag är mer en Klas Ingesson än en Zlatan Ibrahimovic kan man säga. Det har tagit några år men nu känner jag att jag har ganska bra koll.

Efter att ha hamnat bakom baren så började hans belgiska ölkunskaper växa ytterligare. Stamgästerna som gillade den lite kärve, vänlige och kunnige bartendern började komma till Pressklubben för att dricka och prata belgisk öl. Det var där som Jens träffade Tomas Danko. Danko är näst intill legendarisk i svenska ölkretsar och med ett fokus på belgisk öl så uppstod tycke med en gång.

– En sen kväll bestämde vi att vi skulle resa till Belgien och testa öl. Det var en väldigt sen kväll och dagen efter var kanske inte alla lika övertygade men efter ett tag blev det av. Nu har vi varit iväg 6 år i rad. 

När de besöker Belgien är det ofta i samband med Zythos Bier Festival – den stora belgiska ölfestivalen. Öl efter öl har testats och det har hjälpt till att bygga upp ölförrådet på Pressklubben, de senaste två åren har antalet öl ökat från omkring 500 till 800 olika öl. Förutom bakom bardisken så finns det även ett större inglasat kylrum där de åtråvärda flaskorna står på rad väl synliga för alla gäster. Kvällstid är det mer än en gäst som står och längtansfullt tittar in på det fantastiska utbudet och det kan garanterat locka även den mest kräsne öldrickare.

Pressklubbens kök har en intressant blandning av svenskt, internationellt och belgiskt med flera lite experimentella varianter på menyn. Här hittar du belgisk fiskgryta, kroppkakor på ädelost, skomakarlåda och långkokt lammlägg men också Heberleinskorv med stomp och så klart musslor, denna belgiska nationalrätt som ges i en mängd varianter. Krogen är en del av Belgien helt klart!

Dock, menyn saknar allt vad ölkombinationer heter – här får man välja själv.

– Vi hade ölförslag tidigare men det blev att väldigt många valde just den ölen och då missade man många andra kombinationer, berättar Jens Skrubbe. Vi frågar numera mer efter vad gästen söker efter för smaker och försöker hitta den perfekta drycken till varje gäst. Vi har stor spridning på gästerna, många som kanske aldrig har smakat en belgisk öl förut, andra som är experter på öl. Det gäller att hitta rätt varje gång!

Vad har du – som smakat så många olika belgiska öl – för favoritöl? 

Maredsous Tripel på Pressklubben.

Maredsous Tripel på Pressklubben.

– Jadu, det är svårt. Men man får aldrig glömma klassikerna! Westmalle, Chimay, Orval – alla gör fantastisk öl. Men får jag välja en stil så blir det nog trippel – jag är torsk på trippel. Jag är fast i trippel-träsket!  En ljus, mullig, stark öl – det är helt fantastiskt! Men jag gillar saison och lambic och dubbel också och ja, det är mycket som jag gillar.

Och har man en fäibless för belgisk öl är det kanske inte så konstigt om man börjar göra sin egen? Jens Skrubbe har tillsammans med Gustaf Waesterberg och Håkan Lundgren  gjort saisonen Södvik Säsong som du just nu kan köpa på Systembolaget. Ölen är bryggd på Ängö kvartersbryggeri och den har tagits fram till Skördefesten på Öland där de brukar gästspela med mat och dryck. Och ja, den är belgisk i stilen… Så klart! Vad annat kan man göra om man är den belgiska ölens försvarare nummer 1?

Vill du veta mer om Jens Skrubbe så kan du följa hans nya blogg på Skrubbe.com. Bloggen handlar om öl – belgisk öl…..

Läs mer: Gillar du mat från Centraleuropa? Gå till Bar Central 

Läs mer: Har du sett reklamfilmerna för Old Milwaukee? De är inspelade i Sverige….


Category: Krog & Bar, Senaste Nytt