Bar Central med sikte på klassisk öl

| oktober 12, 2012

Hur kan det komma sig att en restaurang som lagar mat med inspiration från hela Centraleuropa bara har 7 olika öl på öllistan? Och att de samtidigt har 70 viner gjorda på riesling på vinlistan? Har de inte missat något? Öl är ju Centraleuropas dryck nummer 1! Misströsta inte, det finns en tanke bakom.

Magnus Allersand på Bar Central.Vi tar det från början. När Bar Central öppnade sommaren 2011 var det många som var förvånade. En krog med spätzle, schweinshaxe och gulasch mitt på det trendiga Södermalm i Stockholm? Snett emot det New York-inspirerade Urban Deli dessutom. Med kanske Sveriges tuffaste krogklimat rakt utanför porten, på Skånegatan med alla dess konkurrenter. Hur skulle det här sluta?

Början blev bra. Det visade sig att tajmingen var perfekt. Hantverksmässigt gjord korv och långsamt lagad mat med ursprung i Tyskland, Ungern, Kroatien och Tjeckien var uppenbarligen vad många ville ha och Bar Central fick sin publik direkt. Krögarna visste vad de gjorde.

– Det fanns tidigare en liten krog som hette Lilla Budapest som hade bra centraleuropeisk mat. Vi ville göra en uppdaterad variant av det köket och när vi öppnade så var det en uppåtgående trend med korv och surkål. Alla ville äta korv och alla ville äta surkål och så kom vi och serverade just det. Och ska man servera sådan mat så ska man dricka klassisk öl. Från Tyskland och Tjeckien, berättar Magnus Allersand.

Bar Centrals flyttbara meny.

Magnus Allersand är en av delägarna till Bar Central och också den som ansvarar för öllistan och han anser att de har allt vad de behöver i ölväg. Eller i varje fall nästan.

– Jag är torsk på Tyskland och Tjeckien när det gäller öl. Det är där jag haft mina starkaste ölupplevelser, det är där jag druckit den bästa ölen. På Uerige i Düsseldorf, på bryggpubar i München, i Prag – det är starka upplevelser, berättar han.

Så första ölen han valde var…. Pilsner Urquell!

– Det är en av världens bästa öl – en bra, klassisk, fruktig pils. Klockren till vår meny och klockren även som ensamöl.

Sedan ville han ha tysk öl – klassisk öl som passar bra till maten på Bar Central.

– Jag visste att jag ville ha en öl från München och gärna då  Hofbräu – det är min Münchenfavorit. Sedan sökte jag en torr pilsner också, det blev Bitburger, och så har vi Urquells Master Semi Dark – den passar bra till den här lite fetare maten. Dessutom en veteöl – Weihenstephaner – både i den vanliga varianten och kristall-varianten och som alkoholfri.

Magnus berättar att han tänkt mycket på krogens fokus, lika fokuserade som de är på maten är de på dryckerna och de måste spela bra ihop. Även om ölutbudet är ganska litet och väldigt klassiskt så menar han att de kan fånga upp de flesta kombinationer i ölllistan och att alla ölen funkar bra med deras meny fast på lite olika sätt.

Är gästerna nöjda med ert utbud eller saknar de något?

– Jag tycker att vi har fått med det bästa av det bästa med en viss bredd i smakerna med öl som passar vår mat. Men det är klart, många frågar efter en IPA, men iporna är inte så vanliga i Centraleuropa. Vill man ha sådan öl får man gå till andra krogar som kör på det spåret, här kör vi klassiskt med sikte på den mat som finns i centrala Europa.

Magnus berättar också att de siktar på att ha några gästkranar med andra öl framöver, kanske redan efter nyår.

– Det vore kul med en ungersk öl, det är faktiskt många som frågar efter det. Men faktum är att de är svåra att få tag på – i varje fall på fat. Likaså med polska öl och öl från Balkan – de är inte så lätta att få tag på här i Sverige.

– Vi försöker jobba med lite komplement till vårt standardsortiment, nu har vi till exempel en mörk öl från Bernard på fat. Den är bra, inte för söt och med kaffetoner och mörk choklad, en bra öl! Den funkar bra med många av våra maträtter.

Bar Centrals dryckeslista.

Hur kombinerar ni maten med era öl, har ni en öl som ni anser passar bäst till varje rätt?

– Nej, vi försöker kolla av vad gästen är ute efter. Någon kanske vill ha en tydligare beskeprofil, andra söker sötman i ölet. Vi som serverar frågar efter vad man gillar och föreslår så att det blir bra. Och det verkar funka, det är många gäster som sitter här ganska länge.

Är det något du saknar idag på Bar Central?

– Vi är än så länge mest en matkrog och kanske kan jag sakna de där gästerna som kommer in med en tidning, dricker några öl samtidigt som de läser tidningen och sedan lyfter på hatten och tackar för sig. De är inte så många än så länge men de börjar hitta hit till oss också. Vi vill ha alla typer av gäster!

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth 

 

Category: Krog & Bar, Öl & Mat